TRŽIŠTE KAPITALA

Wall Street porastao, inflacija u SAD-u popušta

13.07.2023 u 07:14

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, pa ulagači vjeruju da se ciklus povećanja kamatnih stopa bliži kraju

Dow Jones ojačao je 0,25 posto, na 34.347 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 4.472 boda, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 13.918 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se podacima koji pokazuju da inflacija u SAD-u i dalje popušta.

Jučer je objavljeno da su potrošačke cijene u lipnju porasle 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle 3 posto, najmanje od početka 2021. godine. Mjesec dana prije inflacija je iznosila 4 posto.

Temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, skliznula je, pak, u lipnju s 5,3 na 4,8 posto.

Sve su to bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.

Ovih je dana nekoliko dužnosnika Feda poručilo da će trebati dodatno povećati kamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.

Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju.

Analitičari smatraju da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. Možda će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

„Tržište osjeća da je Fed sve bliži posljednjem povećanju i završetku ciklusa zaoštravanja monetarne politike”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,83 posto, na 7.416 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,47 posto, na 16.023 boda, a pariški CAC 1,57 posto, na 7.333 boda.