POZNATI MILIJUNAŠ:

'AI će biti najveći stvaratelj bogatstva, imamo već dva načina kako zaraditi odmah'

12.07.2023 u 22:16

Bionic
Reading

Alati umjetne inteligencije nisu praktični samo za domaće zadaće ili uređivanje selfieja i videa. Oni bi, naime, mogli biti vaš sljedeći izvor prihoda ako ih dobro iskoristite, tvrdi Matt Higgins, milijunaš i izvršni direktor investicijske tvrtke RSE Ventures

'AI će biti najveći stvaratelj bogatstva u povijesti, jer umjetnu inteligenciju nije briga gdje ste rođeni, imate li novca, imate li doktorat', rekao je Higgins za CNBC Make It. 'Uništit će prepreke koje su sprječavale ljude u napretku na ljestvici i u ostvarenju sna o financijskoj slobodi. Sadašnji trenutak je najveća prilika da iskoristimo ono što nam se nudi', ustvrdio je Higgins.

No to predviđanje djeluje hrabro, s obzirom na ograničenja trenutnih generativnih AI alata kao što su ChatGPT ili Midjourney. Međutim očekuje se da će tržište AI-ja brzo rasti u nadolazećem desetljeću, prema nedavnom izvješću PwC-a. Već se procjenjuje na gotovo 100 milijardi dolara, a očekuje se da će globalnom gospodarstvu doprinijeti sa 15,7 tisuća milijardi dolara do 2030.

Stručnjaci tvrde da postoje dva načina na koja možete početi koristiti AI da odmah zaradite novac odmah. Treći je još u povojima. Ako, primjerice, uživate u pisanju, grafičkom dizajnu ili uređivanju fotografija i videa, AI vam može pomoći da ostvarite profit koristeći te vještine učinkovitije.

'Recimo da studirate umjetnost i pritom razmišljate o nastavku školovanja ili o učenju nečeg novog. Sada bi bilo vrijeme da povećate svoje znanje o umjetnoj inteligenciji', kaže Susan Gonzales, osnivačica i izvršna direktorica AIandYou, neprofitne organizacije koja podučava vještinama umjetne inteligencije ljude iz marginaliziranih zajednica.

Današnji generativni alati umjetne inteligencije već vam mogu pomoći u pisanju poslovnih planova ili izradi digitalnih umjetničkih djela. Najvažnije je da to sve lektorirate, provjerite svaku riječ ili piksel koji generira AI alat te potom prilagodite jezik tako da zvuči manje kao robot, a više kao vi.

AI alat pod nazivom Jasper, na primjer, već pomaže Kristen Walters u stvaranju digitalnih proizvoda poput radnih bilježnica, e-knjiga i audioknjiga. Walters, odvjetnica koja je postala poduzetnica i izdavačica, opisala je nedavno svoj proces u nedavnoj objavi na Mediumu:

'Recimo da imam ideju za digitalnu ‘radnu knjižicu’ koja bi pomogla samozaposlenima da bolje upravljaju svojim novcem. Koristila bih Jasperovu značajku da smislim nacrt za svoju radnu bilježnicu. Rekla sam mu: Napiši nacrt za radnu bilježnicu pod naslovom 'Upravljanje novcem za slobodnjake'. Jasper je generirao nacrt za 30 sekundi. Zatim sam revidirala i uredila nacrt, pretvorivši ga u potpunu radnu bilježnicu koju sam formatirala u Canvi i prodavala online'.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Svaki vlasnik male tvrtke s pristupom internetu trebao bi proučiti kako umjetna inteligencija može pomoći u povećanju prihoda njihove tvrtke, kaže Gonzales.

Alati umjetne inteligencije mogu im 'pomoći da unaprijede svoje poslovanje, poboljšaju upravljanje zalihama, analiziraju ponašanje kupaca ili budu konkurentni', kaže Gonzales. 'Male tvrtke mogu koristiti alate umjetne inteligencije za učinkovitije usmjeravanje svojih marketinških i reklamnih napora... Mogu identificirati nove prilike za prihod', ustvrdila je.

Jacqueline DeStefano-Tangorra, izvršna direktorica i osnivačica konzultantske tvrtke Omni Business Intelligence Solutions, rekla je za CNBC Make It u petak da koristi ChatGPT za ispunjavanje obrazaca prilikom uključivanja novih klijenata.

Prvo prenosi postojeće predloške na ChatGPT. Zatim od alata traži brisanje podataka o starom klijentu te dodavanje imena novog klijenta i dogovorenih uvjeta, a zahvaljujući GPT-ju, treba joj za sve samo deset minuta. DeStefano-Tangorra također koristi ChatGPT za izradu planova sastanaka koje će podijeliti sa svojim klijentima. No stručnjaci podsjećaju korisnike da ne učitavaju nikakve povjerljive informacije u alat za umjetnu inteligenciju, jer će ih on pohraniti, analizirati i učiti iz svega što unesete. 'No osim toga, slobodno eksperimentirajte', kaže Gonzales.

Podučavanje umjetne inteligencije ili podučavanje ljudi kako izvući najviše iz generativnih alata umjetne inteligencije, još uvijek nije tražen posao. No bit će uskoro, smatra Gonzales. 'Postoji puno mogućnosti učenja za razumijevanje načina na koji AI funkcionira, što bi onda nekome moglo pomoći da eventualno postane mentor za AI ili da se educira za AI kako bi ga prenio sljedećoj generaciji', kaže Gonzales.

Nekoliko škola, od Sveučilišta Harvard do Kalifornijskog sveučilišta, nudi besplatne tečajeve umjetne inteligencije u trajanju od nekoliko sati do nekoliko tjedana, a uključuju među ostalim učenje algoritama i analitike podataka. 'Učenje tih vještina može vas staviti u dobru poziciju da iskoristite neizbježno', zaključio je poduzetnik Matt Higgins.