MARIN MEDAK

Ugostitelji nude rješenje: Neka nas država zatvori i obešteti i točka. Mi nećemo više biti izvor zaraze

24.11.2020 u 23:43

Bionic
Reading

Jasno je da će na udaru novih, strožih mjera najviše biti ugostitelji, kojima će se potpuno zabraniti rad do Božića. Gost RTL Direkta bio je predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak koji je pojasnio kako će ugostitelji preživjeti

"Donijeli smo vijenac za posljednji ispraćaj bez obeštećenja. Neka nas država zatvori i obešteti i točka. Mi nećemo više biti izvor zaraze, netko drugi će preuzeti taj primat. Ne želimo da nas se stigmatizira da smo izvor zaraze bez ikakve studije i dokaza. Mi računamo na obeštećenje jer mi bez ikakvog obeštećenja ne možemo funkcionirati jer nije tu samo naknada radnicima. Tu je prije svega naknada poduzetnicima. Država je nula kuna dala poduzetnicima. Ustav kaže da bi nas se moralo obešteti ako nas se zatvara", poručio je Medak u RTL-u Direkt.

Zatvaranje i zabrana rada dolazi baš u vrijeme Adventa i Božićnog razdoblja koji je značajan za ugostitelje u vidu profita.

"12. mjesec je skoro pa duplo bolji od ostalih mjeseca, mimo turizma ako izuzmemo 6., 7., 8. i 9. mjesec. Ako ostanu otvorene terase možemo samo davati pelene za odrasle zajedno s maskama jer gosti nemaju gdje ići na toalet", rekao je Medak i dodao:

"Obeštećenje ne mora biti momentalno. Neka nam država na tri godine smanji PDV na pet posto sljedeće i mi ćemo preživjeti. Država je regulator i može donijeti odluke da se dugoročno to riješi", izjavio je Medak.

Video: Patrik Macek/PIXSELL

Neki su ugostitelji zbog posljedica pandemije u potpunosti odustali od tog posla i okrenuli se drugima.

"Uvelike razmišljamo o tome. Kao udruga radimo na jednom velikom projektu. Veliki je problem s kafićima koji nisu u mogućnosti da nešto proizvode", rekao je Medak i dodao:

"Mi smo u situaciji kapitulacije. Pali smo i dalje od ove točke nemamo što razgovarati ako nas se zatvori. Možemo razmišljati kako da minimaliziramo gubitke i zatvorimo firme".

  • +4
Prazne terase kafića u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL