POPUNJENI KAPACITETI

Počelo je: Prvi pacijenti smješteni u šatore pred varaždinskom bolnicom

24.11.2020 u 19:52

Bionic
Reading

Prvih nekoliko pacijenata oboljelih od Covida-19 smješteno je u utorak u večernjim satima u vojne šatore postavljene u krugu Opće bolnice Varaždin, doznaje se u toj ustanovi.

'Počeli su se puniti šatori. Ljudi u zaštitnim odijelima, u skafanderima upravo su uveli u šatore dva pacijenta i jednu pacijenticu. Ono čega smo se svi pribojavali, to se obistinilo. Svi su kapaciteti u bolnici do kraja popunjeni. Imamo potvrdu od medicinske djelatnice da je riječ o Covid pozitivnoj osobi', javio je iz Varaždina novinar HTV-a Ivica Grudiček.

Video: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Upravo je nedavno ravnatelj bolnice Nenad Kudelić najavio da će se šatori najvjerojatnije uskoro početi koristiti. Prema njegovim riječima, šatori služe za smještaj pacijenata u tranzitu, koji se premještaju u Novi Marof i Klenovnik. Radi se o tri vojna šatora opremljenih dodatnom instalacijom s kisikom. U te šatore može biti smješteno 30 pacijenata.

  • +5
Postavljanje šatora u krugu varaždinske bolnice Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Više o svemu biti će riječi na sutrašnjoj konferenciji za novinare Opće bolnice Varaždin u 8.30 sati. Na konferenciji za novinare najavljen je i predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić koji stiže u Varaždin pružiti potporu zdravstvenim djelatnicima Opće bolnice.

'Nažalost brojke nam ne idu u prilog. Zadnjih dana se ne snižavaju. Konstantne su. Duboko vjerujemo da će u naredno vrijeme doći do pada tih brojki. No bolnički će sustav i u tom slučaju još jedno vrijeme biti pod ogromnim pritiskom jer znamo da unatrag 7 do 15 dana uvijek pacijenti dolaze nakon što im je dijagnosticiran Covid', istaknuo je Marin Bosilj iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije za HRT.

Covid šatori u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Ne možemo sa sigurnošću reći da će doći do smanjenja brojki nakon uvođenja strožih mjera. To su naše želje. A hoće li se one obistiniti to je teško prognozirati', rekao je.

Video: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Želim apelirati apsolutno na sve. U ovom trenutku nam je bitno jedinstvo. Bitno nam je da budemo zajedno. Od zdravstvenog sustava, od gospodarstvenika, od građana sve do političara. Da svi budemo u istoj misiji da spriječimo prodor ove epidemije da nam se ne bi desilo da zbog jedne šake novaca na kraju gubimo vreće novaca, da gubimo vreće života i da se nećemo godinama oporavljati od gospodarske krize koju će nam prouzročiti ova epidemija', istaknuo je.

  • +13
Koronavirus, Varaždin Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Prema svim informacijama s kojima ja raspolažem sustav funkcionira. Uz ogromne napore ravnatelja i njegovih suradnika i svih djelatnika. Za sada uspijevaju izvršiti sve one zadatke koji se pred njima. Isto tako i moja ustanova, za sad još uvijek uspijevamo. Ja vjerujem da ćemo uspjeti dočekati pad brojki. I da će doći bolje vrijeme', naglasio je.

Varaždinska županija i dalje je županija među najgorima u Europi po incidenciji koronavirusa na 100.000 stanovnika. Brojke nisu dobre - jučer je zabilježeno 285 novozaraženih koronavirusom, a četiri su osobe preminule.