OPTUŽUJU JE ZA LAŽNI ISKAZ

Udruga Franak podnijela kaznenu prijavu protiv agentice Vlade na Sudu EU

23.01.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Udruga Franak podnijela je u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv agentice Vlade na Sudu EU Gordane Vidović Mesarek jer smatra da je na sudu dala lažni iskaz kojim je nanijela veliku štetu potrošačima koji su kredite u švicarskim francima konvertirali u kredite u eurima

Franak se poziva na članak 305. Kaznenog zakona u kojem stoji da će 'svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač u postupku pred međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, koji dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'.

Koordinator ekonomsko-pravnog tima udruge Goran Aleksić ustvrdio je na konferenciji za novinare da je Vidović Mesarek dala 'niz lažnih iskaza, koji nemaju utemeljenje ni u Zakonu o konverziji niti u činjenično-pravnoj situaciji koja je bila aktualna u vrijeme konverzije' i tako nanijela štetu potrošačima koji su konvertirali svoje kredite.

'Kaznenom prijavom neizravno je optužena Vlada, koja iz neshvatljivih razloga, umjesto za oštećene potrošače, radi i lobira u korist banaka koje su potrošače oštetile primjenom ništetnih ugovornih odredaba u CHF kreditima', rekao je Aleksić.

Oko 50.000 potrošača nisu konvertirali svoje kredite, a njih 35.000 jesu. Zakonom o konverziji vjerovnicima je zabranjeno potrošačima postavljati dodatne uvjete kojima bi se derogirala njihova druga prava, kaže Aleksić.

Udruga Franak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Banke su dužne građanima 1,5 milijardi eura

'Očigledna je bila namjera Vlade i agentice Vidović Mesarek da pomogne bankama da zadrže opljačkani novac. Radi se 1,5 milijardi eura, koliko su banke dužne građanima koji su konvertirali CHF kredite u euro kredite', dodao je.

Franak također namjerava zatražiti od Europske komisije da pokrene postupak protiv Hrvatske na Sudu EU zbog kršenja europskog prava. 'Potrošači koji su konvertirali svoje kredite na temelju Zakona o konverziji imaju pravo na sudu utvrditi jesu li konverzijom kredita u švicarskim francima dobili punu restituciju, a ne koja su njihova prava', napomenuo je Aleksić.

Podsjetio je da potrošači koji imaju prava na svoja potraživanja na temelju kolektivne presude gube pravo na tužbu ako je ne podignu do 14. lipnja. Usporedbe radi, naveo je da su potrošači u Mađarskoj i Poljskoj dobili pravo na punu restituciju.

Predsjednik Upravnog odbora Franka Elvis Sudar upozorio je da agentica Vlade širi netočnu tezu da su potrošači obeštećeni konverzijom kredita. 'Konverzija nije obeštećenje, to je socijalna mjera, tek toliko da se moglo preživjeti kada je omča kredita počela sve jače pritiskati građane', ističe Sudar.