U MREŽI PRVOG

Ljubenko o presudi Vrhovnog suda u slučaju švicarski franak: To je 'status quo' odluka

22.12.2022 u 08:51

Bionic
Reading

Odvjetnik Udruge Franak Igor Metelko, ustavnopravni stručnjak, profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić i odvjetnik Mićo Ljubenko gostovali su u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' i komentirali odluku Vrhovnog suda u slučaju švicarski franak.

Čak 55 tisuća hrvatskih građana koji su 2015. kredite u švicarskim francima konvertirali u kredite u eurima ponovno su razočarani. I to odlukom Vrhovnog suda kojom je dužnicima odobreno samo pravo na zatezne kamate, a osporeno pravo na povrat preplaćenog iznosa na temelju promjene tečaja i kamata do trenutka konverzije.

Igor Metelko rekao je kako još uvijek ne postoji potvrđeno pravno shvaćanje.

- Dosad nismo vidjeli nijednu od tih revizijskih odluka iz kojih su izvučena ta pravna shvaćanja, da bi ih mogli iščitati i očitovati se. Nadam se da će se revizija brojati u danima, a ne mjesecima. Zbog javnog interesa, vjerujem da će ići ubrzanim putem. Nadam se da neće zaživjeti treće pravno shvaćanje koje daje samo mrvice potrošačima, naglasio je.

Vrhovni sud izlazi danas s priopćenjem, a u cijelom slučaju više su nezadovoljni dužnici, ističe Mićo Ljubenko.

- Ne motivira neku stranu za nastavak, a ni niži sudovi nisu motivirani za nastavak. To je jedna 'status quo' odluka. Ako imamo dužnika tužitelja, koji trenutno nije zainteresiran forsirati takvo rješenje, ni banka neće reći da to priznaje i da će platiti, a sudovi nisu u mogućnosti reći - hajdemo sad završiti.

Mato Palić je istaknuo kako odluka suda ide u korist banaka.

- Postoji način kako da se cijeli problem oko kredita u švicarskim francima riješi u kompletu, tako da se to obavi u Saboru donošenjem zakona kojim bi se definiralo na koji način bi se svi elementi, koji su sporni između banaka i dužnika, riješili u jednoj nagodbi. Time bi se konačno ta priča završila. Omogućilo bi se pošteno i pravedno rješenje, gdje bi dužnici koji su preplatili svoje obveze, dobili natrag svoje novce, rekao je Palić te dodao kako po prvim izjavama banke nisu zadovoljne odlukom Vrhovnog suda.

- Ako se uzme u obzir da je postojala varijanta u kojoj bi morali vratiti sve, onda su super prošli. Što se tiče Ustavnog suda, treba pričekati da bude okončan postupak i da u prvim pojedinačnim predmetima nema nikakvih mogućnosti redovnih i izvanrednih pravnih lijekova. U ovom trenutku nemamo ništa konkretno, rekao je.

Metelko je naglasio kako se ovdje radi o zateznim kamatama na utvrđenu preplatu iz konverzije.

- Odluka Vrhovnog suda ako zaživi, ona je u direktnoj je koliziji sa samim zakonom o konverziji koji kaže da vjerovnici nisu dužni snositi kamate na utvrđene preplate. Išlo se na kompromisnu odluku, rekao je.