ZDRAVSTVENI BIZNIS

Udar korone dobrano je uzdrmao poslovanje zagrebačkog Medikola i riječkog Ridenta. Pogledajte kako su poslovale ostale najveće privatne bolnice

30.08.2021 u 07:55

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa u 2020. srezala je prihode dviju od pet najvećih privatnih poliklinika u Hrvatskoj. Zagrebački Medikol izgubio je gotovo 60 posto prometa dok je riječka dentalna poliklinika Rident ostala bez pacijenata iz Italije, zbog čega joj je promet pao za 40 posto. Ostale privatne bolnice među pet najvećih usprkos pandemiji imale su vrlo dobru godinu

Na prvom mjestu najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, gledano prema ukupnim prihodima od 127,9 milijuna kuna (+ 8,82 posto) i 5,5 milijuna kuna bruto dobiti (+ 204,39 posto), nalazi se Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih Toplica.

Na njezinu čelu je Mihajlo Šesto, kardiolog koji je specijalizirao invazivnu kardiologiju u Njemačkoj, da bi od kraja sedamdesetih do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća postao jedan od vodećih hrvatskih kardiokirurga.

Kliniku Magdalena Šesto je osnovao 1996., a danas ima više od 200 zaposlenih, od čega je samo specijalista kardiologa i kardiokirurga dvadesetak.

Koronakriza je snažno srezala prihode poliklinici Medikol i to za gotovo 60 posto. S lanjskih 111,5 milijuna kuna prihoda Medikol drži drugo mjesto. Prije pet godina poliklinika, u vlasništvu obitelji Rajković iz Čakovca, uspješno je prošla kroz predstečajnu nagodbu.

Poliklinika se našla u problemima nakon izbijanja afere 2011. zbog spornih ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) oko PET/CT uređaja.

Naime sve do 2009. Medikol je bila jedina zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je obavljala skupe PET/CT pretrage i to na trošak HZZO-a, odnosno građana. Zahvaljujući toj monopolističkoj poziciji došla je do vrijednih ugovora, što je diglo prašinu u javnosti, no čitava je afera završila bez sudskog epiloga.

Medikol ima pet centara u Hrvatskoj - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu.

Na trećoj poziciji je Specijalna bolnica Agram (bivša Poliklinika Sunce) u vlasništvu koncerna Agram, odnosno odvjetnika i poduzetnika Dubravka Grgića.

Poliklinika je Grgiću lani donijela dobit prije oporezivanja od 190.085 kuna, a prihodi su joj porasli za 14,26 posto, na 104,7 milijuna kuna.

Agram ima sedam poliklinika - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru i Slavonskom Brodu.

Na četvrtu poziciju probila se klinika Radiochirurgia Zagreb, specijalizirana za dijagnostiku i liječenje tumora.

Klinika je u vlasništvu tvrtke Ray of Hope. Iza nje stoje doktor Dragan Schwarz, ujedno ravnatelj klinike, te poduzetnici Mato Ćatić i Miroslav Kovačić. Potonji je najpoznatiji javnosti jer je bio blizak suradnik Ive Sanadera, a prije šest godina i svjedočio je na suđenju bivšem premijeru u aferi Fimi media.

Od svog osnutka 2016. Radiochirurgia ima snažan rast prihoda, što nije zaustavila ni pandemija koronavirusa. Prošlu godinu završila je s 101,6 milijuna kuna prometa (+ 45,69 posto) i bruto dobiti od 48 milijuna kuna.

  • +4
Poliklinika Radiochirurgia Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Listu od pet najvećih privatnih zdravstvenih ustanova zatvara dentalna poliklinika Rident u većinskom vlasništvu stomatologa Željka Miljanića.

Rident je dugo vremena bio prva ili druga privatna klinika po visini prihoda u Hrvatskoj, ali je pandemija koronavirusa 2020. snažno pogodila Italiju, iz koje dolazi većina Ridentovih pacijenata.

Prema podacima Fine, poliklinika je lani poslovala s 81,2 milijuna kuna prihoda (- 39,49 posto). Dobit je iznosila 5,9 milijuna kuna (- 75,85 posto).

Uoči pandemije Rident je prošao kroz restrukturiranje osnovavši još jednu firmu, Ridental, koja pokriva usluge dentalnog laboratorija. U Ridentalu rade svi Ridentovi dentalni tehničari, a nakon restrukturiranja Rident ima 125 zaposlenih dok ih je prije osnivanja Ridentala bilo 185.