analiza tportala

Lani je bila dobra godina za privatne bolnice, pogledajte tko su glavni igrači

12.06.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Svih pet najvećih privatnih zdravstvenih ustanova lani je zabilježilo snažan rast prihoda. Zbirno gledano, promet im je porastao za 18 posto, s 91,2 na 107,6 milijuna eura. Zarada im je također skočila za više od 20 posto, na 16,2 milijuna eura. Lidersku poziciju zadržala je specijalna bolnica za dijagnostiku i liječenje tumora Radiochirurgia

Klinika smještena u Svetoj Nedelji u vlasništvu je tvrtke Ray of Hope, čiji su suvlasnici doktor Dragan Schwarz, ujedno ravnatelj bolnice, te poduzetnici Mato Ćatić i Miroslav Kovačić.

Radiochirurgia je prošlu godinu završila s rekordnih 24,8 milijuna eura ukupnih prihoda, što je za 3,5 milijuna eura više nego 2022. godine. Zarada je iznosila nešto više od šest milijuna eura.

Najveći dio prihoda klinika je ostvarila od HZZO-a, koji joj je lani isplatio oko 18,5 milijuna eura, o čemu je početkom godine pisao Jutarnji list.

Godišnje Radiochirurgia ima više od 10.000 pacijenata. Počela je s radom 2016., a početna investicija iznosila je više od 10 milijuna eura. Osim privatnog ulaganja Schwarza, Ćatića i Kovačića, pratili su ih HBOR i Unicredit leasing uz jamstva HAMAG BICRO-a. Dosad je u Radiochirurgiju uloženo više od 30 milijuna eura, ponajviše u tehnologiju.

Na drugom mjestu liste najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, gledano prema ukupnim prihodima od 23,3 milijuna eura (+ 22,61 posto) i 4,7 milijuna eura zarade, nalazi se Medikol.

Od HZZO-a je poliklinika u vlasništvu obitelji Rajković prošle godine dobila 11,8 milijuna eura i to za preglede građana PET/CT uređajima.

Medikol ima pet centara u Hrvatskoj - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu. Zapošljava oko 200 djelatnika, a prosječna plaća iznosi im 1472 eura.

Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih Toplica drži treću poziciju. I ona je velik dio lanjskih ukupnih prihoda od 22,8 milijuna eura (+17,89 posto) ostvarila od HZZO-a, i to 19,7 milijuna eura. Godinu je završila s dobiti od 2,3 milijuna eura. Zapošljava više od 220 djelatnika, čija prosječna plaća iznosi 1753 eura.

Magdalena je s radom počela davne 1996. godine. Na njezinom čelu je Mihajlo Šesto, a koji je specijalizirao invazivnu kardiologiju u Njemačkoj, da bi od kraja sedamdesetih do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća postao jedan od vodećih hrvatskih kardiokirurga.

Na četvrtoj poziciji je Specijalna bolnica Agram u vlasništvu koncerna Agram, odnosno odvjetnika i poduzetnika Dubravka Grgića.

Agram je lani iskazao dobit od 1,04 eura, a prihodi su im porasli za 20,14 posto, na 20,2 milijuna eura.

Imaju sedam poliklinika - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru i Slavonskom Brodu. U njima radi oko 200 djelatnika, čija prosječna plaća iznosi 1972 eura.

Listu od pet najvećih privatnih zdravstvenih ustanova zatvara dentalna poliklinika Rident. Prije 20 godina osnovao ju je stomatolog Željko Miljanić i već je dug niz godina vodeća dentalna klinika u Hrvatskoj i po broju pacijenata i po broju zahvata.

Rident je lani iskazao 16,4 milijuna eura prihoda (+11,71 posto), a dobit je iznosila 2,1 milijun eura. Zapošljava oko 120 djelatnika, čija prosječna plaća iznosi 1685 eura.

Prošle godine Rident je postao dio Adria Dental Grupe, u kojoj većinski udio drži fond privatnog kapitala ASEF SCSp. Inače, taj fond preko investicijske tvrtke Provectus Capital Partners (PCP) posljednjih godina ulaže desetke milijune eura u privatni zdravstveni sektor u Hrvatskoj.

Adria Dental Grupa je najveća grupacija dentalne medicine u Hrvatskoj, pod čijom kapom trenutno radi deset stomatoloških poliklinika.

Uz to, PCP je oformio Arsano Medical Group, čija je perjanica Poliklinika Aviva (lani 7,2 milijuna eura prihoda), a grupaciju čini još sedam privatnih zdravstvenih ustanova iz područja dijagnostike, urologije, ortopedije, oftalmologije i estetske kirurgije.