176 vlakova

U Rijeku stiže prvi vlak s češkim turistima krajem svibnja: 'To su gosti za poželjeti'

24.05.2021 u 08:22

Bionic
Reading

Krajem svibnja iz Češke ponovno stiže turistički vlak. Lani je prometovao na relaciji Prag-Rijeka i prevezao 60 tisuća putnika. Ove godine novost je da će turisti iz Češke, Slovačke i Mađarske osim u Rijeku moći putovati i do Splita. Najavljen je dolazak ukupno 176 vlakova. Što će ta željeznička veza donijeti riječkom turizmu?

Važno je obnavljanje zapuštene zgrade riječkog željezničkog kolodvora, ali još je važnije obnavljanje putničkoga prometa. A baš to dogodit će se krajem svibnja, javlja RTL.

Dominik Damiš, voditelj marketinga Turističke zajednice grada Rijeke: „Izuzetno nam je drago da se linija nastavlja, tako da krajem svibnja počinje linija koja završava krajem rujna. Tijekom lipnja i rujna linije su tri put tjedno dok se tijekom srpnja i kolovoza linija intenzivira“.

Što znači da će u oba smjera voziti svakodnevno. Lani je taj vlak na relaciji Prag-Rijeka prevezao 60 tisuća putnika. I za ovu sezonu interes je velik, na dan se proda do 1000 karata. Cijena do Rijeke je 23 eura, do Splita što je nova linija 35 eura.

„Izuzetno nam je drago da češki turisti ponovno dolaze sa linijom koja direktno povezuje Rijeku i očekujemo da će se porast prometa nastaviti tako da smo protekle godine, 2020.-e godine imali povećanje prometa od 150 % čeških turista u odnosu na 2019.-u godinu“, rekao je Damiš.

Vlak do Rijeke putuje oko 17 sati. Vlasnik hostela u srcu grada, na Korzu, jedva čeka dolazak čeških gostiju. Kod njega smještaj nije poskupio.

Agron Rudari, vlasnih hostela u Rijeci: „Jako se radujemo toj liniji Prag Rijeka i cijene su sada po početka, 1.6. 15 eura po osobi, a od 1.6. će biti oko 20 eura po osobi“.

U Hrvatskoj se očekuje 176 vlakova češkog željezničkog prijevoznika. Mnogi turisti koji su lani stigli tim vlakom u Rijeku, tražili su privatni smještaj. Pomogla im je riječka agencija koja pruža full servis uslugu za 200 nekretnina u gradu i stotinjak u okolici.

Darko Grgurević, zamjenik direktora turističke agencije: „Gosti koji su svakako za poželjeti, pogotovo u ovo vrijeme kad ih je jako malo tako da, samo nek oni nama dođu“.