odluka suda

U podne ćemo konačno doznati hoće li biti štrajka u Croatia Airlinesu

09.08.2018 u 07:32

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu donosi konačnu odluku o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu (CA) koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić u srijedu je izjavio da radnici Croatia Airlinesa isti tren mogu ponovno najaviti štrajk ako Sud u četvrtak donese odluku da je štrajk, koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA), zakonit.

Odluka da je štrajk zakonit istovremeno znači i automatsko stavljanje izvan snage privremene mjere o zabrani štrajka u CA koju je sud donio u utorak, odnosno isti čas može se ići u štrajk, izjavio je Devčić nakon ročišta na kojemu su svjedočili predstavnici socijalnih partnera u Croatia Airlinesa.

Sud će u četvrtak u 12 sati donijeti odluku o zahtjevu uprave Croatia Airlinesa da se proglasi nezakonitim štrajk koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

U slučaju pak da sud prihvati tužbeni zahtjev uprave CA i utvrdi da se radi o štrajku koji je nezakonit, onda i dalje ostaje na snazi privremena mjera zabrane štrajka do pravomoćnog okončanja postupka, pojasnio je Devčić.

Pravomoćno okončanje postupka podrazumijeva da stranke dobiju sudsku presudu, te da u roku od osam dana konzumiraju pravo na žalbu, o kojoj u konačnici odlučuje Vrhovni sud.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL