SUKOB U CROATIA AIRLINESU

Sindikati: Zabranili su nam štrajk zbog pisma ministra Butkovića

07.08.2018 u 17:16

Bionic
Reading

Sindikat ORCA smatra da je pismo ministra prometa Olega Butkovića Crotia Airlinesu bilo izvorište za odluku Županijskog suda o privremenoj zabrani štrajka u toj tvrtki zbog nenadoknadive štete koja bi njime nastala.

"Presudni utjecaj na odluku suda o privremenoj mjeri izvršilo je Butkovićevo pismo koje se poziva na nenadoknadivu štetu", rekao je odvjetnik sindikalista Albin Hotić.

Ističe da je sindikat proveo svu potrebnu proceduru za štrajk koji se sada zabranjuje, makar na kratko.

"Ako bude stalno zabranjen, o čemu bi se odluka trebala donijeti sutra, radnici će biti suspendirani u svom ustavnom pravu na štrajk", rekao je Hotić.

Odvjetnik smatra da je sud pogriješio u samoj procjeni donošenja privremene mjere jer se pozvao na odredbu da bi nastala prevelika šteta, istaknuvši kako sam smisao štrajka i jest da proizvodi štetu.

Naglasio je da je štrajk zakonito nanošenje štete poslodavcu koji se tako prisiljava da nešto učini što inače ne bi.

"Pozivati se na štetu, i to samo na temelju jednog dopisa ministra Butkovića, smatramo u najmanju ruku nedostatnim. Svakako ćemo se žaliti", rekao je Hotić.

Mininistar Oleg Butković, kako navode mediji, poslao je u utorak pismo Croatia Airlinesa, u kojem ističe da štrajk u turističkoj sezoni negativno utječe ne samo na društvo već na cijelu državu koja upravo turizam smatra najvažnijom gospodarskom djelatnošću.

  • +7
Oleg Butković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Procijenjena šteta od štrajka je 800.000 eura dnevno, a štrajk najavljen "do ispunjenja štrajkačkih zahtjeva" može trajati danima što "Croatiu Airlines" može dovesti do gubitaka velikih razmjera, od kojih se kompanija ne bi oporavila, piše ministar.

Nadalje, navodi Butković, "otkazivanje letova zbog štrajka dnevno bi pogodilo 5000 do 6500 putnika, najvećim dijelom stranaca, kojima bi bilo omogućeno vraćanje u svoje zemlje ili dolazak na ljetovanje u Republiku Hrvatsku. 

Gomilanje putnika na domaćim, osobito morskim i zračnim lukama može dovesti do potpunog kolapsa zračnog prijevoza u Republici Hrvatskoj čiji će se negativni učinci prelijevati na strana tržišta i druge grane prometa.

U takvoj situaciji, stajalište je Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da najavljeni štrajk nikako nije opravdano provoditi na vrhuncu turističke sezone i da sindikat treba koristiti druga sredstva za postizanje legitimnih ciljeva, stoji u Butkovićevom pismu.