KOMENTIRAO CROATIA AIRLINES

Butković: Ako je razlog za štrajk izbor nove uprave, onda je to ucjena

07.08.2018 u 17:27

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Banskim dvorima dao je izjavu za medije u povodu privremene sudske zabrane štrajka u Croatia Airlinesu.

"Našli smo se u bespotrebnoj situaciji, to smo od početka komunicirali. Što se tiče razloga sindikata za štrajk, mi smo se u ministarstvu uključili prošle godine u cijeli problem, održali nekoliko sastanaka, a rezultat je da se primjenjuje stari kolektivni ugovor i još neka prava koja nisu u ugovoru. Zato nije bilo potrebe za ovom akcijom. Apeliram na radnike i upravu da sjednu za stol. Jedini je izlazak iz ovoga pronalazak strateškog partnera i zato je tvrtka vraćena na popis strateških tvrtki. Štrajk ne bi bio u interesu tvrtke i radnika, pozivamo na razgovor i dijalog", poručio je Oleg Butković.

Odvjetnik sindikalista CA Albin Hotić prozvao je Butkovića da je svojim pismom utjecao na sudstvo. Naime, ministar je u ponedjeljak poslao pismo u CA u kojem je ustvrdio da najavljeni štrajk nikako nije opravdano provoditi na vrhuncu turističke sezone te je u pismu detaljno pobrojao sve negativne strane.

"Ja odbacujem te navode i pritiske na sud, ja to kao ministar ne smijem raditi. Štrajk u trenutku kada CA ima veće prihode nije dobar, to ponavljam od početka", odgovara Butković.

  • +3
Oleg Butković o Croatia Airlinesu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

"Ako su razlozi za štrajk ucjena Vlade da nešto treba napraviti, onda to treba reći", komentirao je Butković činjenicu da sindikati ne smiju u štrajk. "Nikakva prava radnika nisu ugrožena i nitko ne oduzima pravo na to sve u interesu tvrtke i radnika", poručuje Butković. 

Komenitrao je, prenosi N1, i zahtjev sindikata za stalnom upravom. "Izbor nove uprave nije razlog za štrajk, ako je razlog, onda je to ucjena", poručuje Butković.