da nije tužno...

U ovim zemljama svi su multimilijarderi. Evo tko su svjetski prvaci inflacije

04.01.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Dok se razvijeni svijet lani borio s inflacijom koja je dosezala i do 15 posto, manje razvijene zemlje desetljećima žive s rastućim cijenama. Vrijednost valuta pada iz dana u dan, a u ekstremnim slučajevima cijene su se znale udvostručiti svaka 24 sata

Jedna od takvih zemalja je Zimbabve, neosporni svjetski prvak u tome, koji je u zadnjih 40 godina imao četiri 'nova' izdanja domaćeg dolara, ali bi ga inflacija brzo dotukla.

Treći zimbabveanski dolar, koji je uveden u kolovozu 2008. godine, primjerice, imao je novčanice u apoenima od jedan do 100 bilijuna dolara. Niti sto bilijuna dolara u Zimbambveu nije vrijedilo puno jer je inflacija iznosila 98 posto dnevno!

Danas Zimbabve 'uživa' u puno povoljnijoj situaciji - inflacija je lani iznosila, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, 396 posto.

Drugo mjesto zauzima Venezuela, zemlja bogata resursima poput nafte koja se nikako ne može 'posložiti' i u kojoj je inflacija iznosila 250 posto. Na trećem mjestu je Sudan sa stopom inflacije od 238 posto.

Argentina ima inflaciju od 136 posto te je također jedna od zemalja koje se desetljećima ne mogu otrgnuti od loše navike štampanja novca.

Novi argentinski predsjednik Javier Milei obećao je građanima konačni obračun s njom - ukinut će domaću valutu peso i kao službeni novac uvesti američki dolar.

  • +3
Javier Milei Lucich Izvor: EPA / Autor: JUAN IGNACIO RONCORONI

Zbog domaćih slabosti niti razvijena Turska ne može se pohvaliti niskom inflacijom, a ona je lani u toj zemlji iznosila visokih 64 posto te su za većinu građana osnovne potrebe poput hrane i stanovanja postale nedostižne. Ključni je problem domaća valuta lira, u koju nitko više ne vjeruje i čija vrijednost prema euru i dolaru dramatično pada.