cata sailing

Tvrtka iz Trogira o nesreći na Braču: 'Nije istina da naš katamaran nije imao sigurnosnu opremu'

24.07.2023 u 12:19

Bionic
Reading

U snažnom nevremenu koje je u subotu u poslijepodnevnim satima zahvatilo područje otoka Šolte i Brača nasukao se katamaran na kojem je bila peteročlana obitelj iz SAD-a. Nošeno vjetrom i velikim valovima, plovilo je udarilo u stijene otoka Brača. Srećom, osim znatne materijalne štete nitko od putnika nije ozlijeđen

O nesreći je izvijestilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te su naveli kako su o nesreći katamarana obavijestili Lučku kapetaniju Split i nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe ministarstva.

'Pomorska nesreća dogodila se nešto iza 19 sati dok je katamaran Sagitarus hrvatske zastave plovio kod rta Kobila, sa jugozapadne strane otoka Brača. U trenutku nesreće na katamaranu je boravilo šest osoba uključujući voditelja, od kojih nitko nije stradao niti ima ozlijeđenih, a svi su evakuirani na brodicu, koja je plovila u blizini te prevezeni u susjednu uvalu Lučice, dok je voditelj katamarana prevezen u prostorije Lučke ispostave Milna, radi davanja iskaza', naveli su u priopćenju.

U dijelu medija pojavila se i informacija da na katamaranu u trenutku nesreće nije bilo opreme za spašavanje poput prsluka, pojaseva i kolutova.O svemu su se u ponedjeljak oglasili iz trogirske charter tvrtke Cata Sailing, demantiravši takve tvrdnje.

'Osjećamo tugu zbog pomorske nesreće te smo u stalnoj komunikaciji s obitelji i voditeljem katamarana. Srećom nitko nije ozlijeđen niti je nesreća uzrokovala onečišćenje mora i okoliša. Međutim dužni smo reagirati na niz neistinitih informacija koje su se tijekom vikenda pojavile u medijima, a koje su sugerirale da naš katamaran nije bio opremljen infrastrukturom za spašavanje u kriznim situacijama. Iskreno nas žalosti što je takva informacija objavljena na vrlo utjecajnim portalima, a utemeljena je na izjavi svjedokinje koja se igrom slučaja našla na licu mjesta. Nas kao tvrtku nitko nije kontaktirao u cilju provjere takve informacije čime smo bespotrebno izloženi kritikama. Naravno da naš katamaran ima apsolutno svu opremu. Riječ je o najnovijoj i najkvalitetnijoj opremi i sigurnosnim sustavima tim više što je plovilo staro samo dva mjeseca', priopčili su.

Iz tvrtke su otkrili da je obitelj iz SAD-a inzistirala na vlastitom voditelju odnosno skiperu.

'Član našeg tima koji odrađuje check-in proceduru sa voditeljem, pokazao je gdje se nalaze prsluci. Check-in lista je potpisana od strane voditelja, a kojom se potvrđuje da je sva oprema na broju i na svom propisanom mjestu. Voditelj nije bio angažiran od strane tvrtke Cata Sailing, već od strane gostiju. Voditelj svojom odlukom nije napravio safety briefing sa gostima. Stoga ne možemo biti odgovorni zbog činjenice što prsluci i pojasevi nisu pravovremeno iskorišteni', kazali su iz Cata Sailinga osvrnuvši se tako na informacije da je u trenutku nesreće sigurnosni prsluk koristilo tek jedno maloljetno dijete.

Suvlasnik charter tvrtke, Jakov Bogdanović, objasnio je gdje se nalazila sigurnosna oprema i gdje se obitelj trenutno nalazi.

'U razgovoru s obitelji shvatio sam da se skiper u datom trenutku prepao ogromnih valova i olujnog vjetra te u šoku nije uspio pronaći potrebnu opremu. Vjerojatno je iz tog razloga nastala gore spomenuta dezinformacija da opreme uopće nije bilo, a oprema je smještena upravo tamo gdje propisuju tehnički uvjeti - ispod kreveta. Ovim putem bih naglasio da sam osobno obitelji nekoliko sati prije oluje poslao SMS poruku i pozvao ih na oprez zbog najavljenog nevremena. Nakon nesreće prevezli smo ih u marinu, osigurali im smještaj te ponudili alternativno plovilo za nastavak njihovog krstarenja na Jadranu', izjavio je Bogdanović dodavši da svi zainteresirani mogu u svakom trenutku izvršili kontrolu njegovih plovila i uvjeriti se u opremu i logistiku koja udovoljava najzahtjevnijim standardima.