ONI SU bili PROTIV LEX AGROKORA

Tko su profesori s Pravnog fakulteta koje nije slušala Martina Dalić

14.05.2018 u 22:39

Bionic
Reading

Profesori sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Petar Miladin i Jasnica Garašić žestoko su bili protiv pisanja posebnog zakona za Agrokor. Miladin je bio dio radne skupine Martine Dalić i objavom hotmailova izišlo je na vidjelo kako je on upozoravao da je lex Agrokor neustavan. Garašić nije sudjelovala u njegovom pisanju, ali je njezine javne komentare i kritike analizirala skupina okupljena oko Dalić. Možda bi za sad već bivšu potpredsjednicu Vlade sve drugačije završilo da je poslušala dvoje profesora

Iz dosad objavljenih mailova skupine Borg jasno se vidi kako je profesor Miladin više puta tražio da se odustane od lex Agrokora.

Tako u jednom mailu piše da je zakon 'protuustavan po više pitanja'. Frustriran što se njegova upozorenja ne prihvaćaju, Miladin je zatražio da ga se ne navodi kao autora zakona.

'Ne mogu prihvatiti to da su uvaženi moji komentari, a ako ste to vi tako doživjeli, dopustite da se u cijelosti ogradim od toga da se meni pripisuje ikakvo autorstvo nad nacrtom zakona', pisao je Miladin 29. travnja 2017. Anti Ramljaku, koji tad još nije bio povjerenik u Agrokoru, i Sanji Mišević, tadašnjoj državnoj tajnici u Ministarstvu pravosuđa iz Mosta.

U nastavku tog istog maila Miladin piše da se lex Agrokorom izmišlja samo 'nama svojstven pravni put i upuštamo se u eksperimentiranje s nesagledivim štetnim posljedicama'.

Istina, pokazalo se kasnije kako su Miladinovi strahovi bili neopravdani jer je Ustavni sud nedavno ocijenio kako je lex Agrokor u skladu s Ustavom.

Miladin je u poslovnim krugovima poznat kao dugogodišnji član Nadzornog odbora Podravke, u kojem sjedi od 2010. godine. Rođen je u Zagrebu 1973., a nakon završetka studija neko vrijeme je radio kao pripravnik na Općinskom i Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Na Pravnom fakultetu zaposlio se 1997. kao mlađi asistent na Katedri za trgovačko pravo i pravo društava. S godinama je napredovao te je od 2013. redoviti profesor na istoj katedri.

Objavio je dvadesetak znanstvenih radova iz područja trgovačkog prava, prava društava i bankarskog prava.

  • +3
Konferencija za medije na kojoj je premijer Plenković objavio da je potpredsjednica Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Njegova kolegica Jasnica Garašić radi na Katedri za građansko procesno pravo. U javnosti je postala poznata nakon što je u medijima žestoko kritizirala lex Agrokor čim je on ugledao svjetlo dana.

Njezine teze analizirala je i stručna skupina Martine Dalić. Tako je bivša potpredsjednica Vlade u jednom od mailova priložila i tekst Garašić.

'Dolje u prilogu je tekst koji je izradila Jasnica Garašić. Molim vas da u duhu našeg posla, svih naših razgovora, razloga zbog kojih sve ovo poduzimamo, upišite svoje komentare i argumente zbog čega profesorica nije u pravu. Ja osobno imam u glavi što su i kakvi su argumenti, ali ima ovdje i drugih ljudi kojima to treba signalizirati... Unaprijed hvala', napisala je Dalić.

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na to joj je jedan od članova skupine Borg, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera savjetovanja, odgovorio kako je Garašić u principu u pravu, ali nemaju bolje rješenje od lex Agrokora.

'Komentar je u principu točan, ali nemamo boljih rješenja za ovako kompleksno restrukturiranje, s velikim brojem međusobnih pozajmica, jamstava i poveznica, za koje još ne znamo stvarno stanje. Ovo se veže na komentar broj 9, prema kojem bi ispravno bilo otvoriti posebne predstečajne postupke za svaku ovisnu ili povezanu kompaniju koja zadovoljava uvjete predstečaja, te da ih koordinira koordinator. Smatramo da je to u ovome slučaju neprovedivo', napisao je Bricelj.

Garašić je rođena 1964. u Zagrebu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a u Njemačkoj je doktorirala na temi stečajnog prava. Bila je članica radne skupine za izradu Stečajnog zakona i u znanstvenim krugovima figurira kao jedna od najvećih stručnjakinja za insolvencijsko pravo.

Od profesora Miladina i Garašić pokušali smo dobiti komentar ostavke Dalić. Miladin je bio nedostupan dok je Garašić kratko poručila da ne želi komentirati politička događanja.