AFERA HOTMAIL

Reakcije na ostavku Martine Dalić: Plenković je znao sve od početka, on je sljedeći!

14.05.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Nakon što je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela ostavku nižu se reakcije

Dalić je novinarima u ponedjeljak izjavila da je u dogovoru s premijerom podnijela neopozivu ostavku na svoju dužnost jer je zbog Agrokora postala uteg i teret premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini.

'U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret predsjedniku Vlade, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini. Ja to nikako ne želim biti', rekla je Dalić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je da je Fimi media dječja igra u odnosu na ovu aferu te da je potvrđeno sve ono na što su u toj stranci prethodno upozoravali.

'Ovim činom priča ne završava, nego tek počinje i pozivam DORH da reagira, sukladno hrvatskom zakonu, te tražimo kažnjavanje odgovornih i izbore', poručio je Bernardić.

Kazao je da bi u normalnim europskim zemljama, na koje se volimo pozivati, premijer već trebao podnijeti ostavku. 'Pokazalo se da je premijer Andrej Plenković znao za aferu tešku 500 milijuna kuna i da je šutnjom prikrivao kaznena djela, što se mora okarakterizirati kao zloporaba položaja i ovlasti', rekao je Bernardić.

Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, napisala je na Twitteru da je, s obzirom na to da su oboje bili najavljeni na presici, očekivala da će oboje i dati ostavke.

'Premijer Plenković otpočetka je znao za sve aktivnosti tzv. grupe Borg i s Martinom Dalić dijeli odgovornost za ovu aferu. Iz tog razloga Andrej Plenković i njegova vlada moraju otići jer su omogućili maloj ortačkoj kliki dobru zaradu na račun države', poručila je.

Šefici GLAS-a očito je bio zanimljiv način na koji je premijer objavio ostavku svoje ministrice.

'Da imam problema s nesanicom, puštala bih si Plenkovićeve presice', poručila je Mrak Taritaš.

>>> Martina Dalić podnijela ostavku! 'Odjednom sam postala uteg...' Plenković: 'Žao mi je što nismo izbjegli male sjene'

Božo Petrov kazao je da Most s namještanjem poslova savjetnicima nije imao ništa.

'To potvrđuju i objavljeni mailovi. Sve optužbe Andreja Plenkovića na račun Mosta odlučno odbacujemo', poručio je Petrov. Kazao je da je skandalozna izjava Martine Dalić koja problematizira to tko je pustio u javnost mailove, a ne njihov sadržaj. Negirao je da je Most radio na lex Agrokoru, već je sve na sebe preuzela Martina Dalić, koja ga je izradila s grupom Borg. Naveo je da je tek tri dana prije izglasavanja Most na uvid dobio konačnu verziju zakona.

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov Gordan Maras izjavio je za 24sata da je ostavka Martine Dalić očekivana.

'Gospođa Dalić je izgubila bilo kakvu vjerodostojnost. Danas smo vidjeli da je i on bio upoznat sa sadržajem mailova. Moramo dati mogućnost građanima da se izjasne vjeruju li više ovoj vladi ili bi Plenković trebao dati ostavku i omogućiti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora', kazao je Maras.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak izjavio je za Hinu kako hrvatske građane, nakon afere s mailovima u kojima je sudjelovala potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ne može zadovoljiti ništa osim kolektivne ostavke Vlade i raspisivanja novih parlamentarnih izbora.

'Osim kolektivne ostavke i novih izbora, ništa drugo ne može zadovoljiti hrvatsku javnost', izjavio je Beljak, komentirajući ostavku potpredsjednice Vlade Dalić.

Konferenciju za novinare premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Dalić nazvao je 'dosadnom samohvalom i pokušajem umanjivanja krivice nakon što smo danas saznali da je i Ured premijera za sve znao'.

  • +3
Martina Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Potpredsjednik Sabora iz redova talijanske manjine Furio Radin izjavio je kako je dobro što je premijer Andrej Plenković tražio ostavku potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere Hotmail, a Plenkoviću je poručio kako na njegovu podršku može i dalje računati.

'Dobro je što je premijer tražio ostavku Martine Dalić. Mi ćemo, kao koalicijski partneri, napraviti sve da se stvori atmosfera u kojoj će se, nadajmo se u zakonskom roku, uspješno dovršiti proces nagodbe u Agrokoru. Jasno je da naša podrška premijeru Plenkoviću i dalje ostaje', rekao je Radin Hini.

Glavni je zadatak sada, kaže, uložiti napore da se sve okonča u korist ljudi zaposlenih u Agrokoru, ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je kako je čitav proces vezan uz Agrokor, 'što se tiče političkog aspekta, sigurno dekontaminiran'.

'Što se tiče drugih aspekata, za to su nadležne druge institucije', poručio je Pupovac.

'Sutra ćemo imati nastavak razgovora stranaka vladajuće koalicije, na kojemu ćemo vidjeti što sve treba napraviti da bi se izvršila potpuna konsolidacija procesa koji je u jednom segmentu bio kontaminiran', kazao je čelnik SDSS-a.

Istaknuo je kako njegova stranka 'poštuje premijerovu odluku koja je rezultat procjene toga što je dobro za Vladu, vladajuću koaliciju i nastavak procesa konsolidacije Agrokora'.