što kažu Brojke

Tportal prvi doznaje koliko su na krizi u Agrokoru zaradili savjetnici Martine Dalić

11.05.2018 u 06:24

Bionic
Reading

Tvrtke Texo Management, Altera Savjetovanje i odvjetnički uredi Šavorić i Partneri te Bogdanović, Dolički i Partneri blisko su surađivale s izvanrednom upravom Agrokora, ali i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić na izradi lex Agrokora, kojim je država preuzela upravu nad najvećom domaćom privatnom kompanijom. Istražili smo koliko im se isplatio njihov pro bono rad

Nakon što je Ante Ramljak, zaposlenik Texo Managementa, postao izvanredni povjerenik za Agrokor, tvrtke što su aktivno surađivale u prepisci koju je preko svojeg privatnog maila vodila ministrica gospodarstva Martina Dalić angažirane su kao savjetnici u Agrokoru. Kako je naglasila Dalić, za taj posao nisu bile plaćene, već su ga radile pro bono.

>>> Ovdje pročitajte s kime je Martina Dalić pisala lex Agrokor

Podsjetimo, u tim mailovima dogovarala se izrada lex Agrokora, ali i angažiranje AlixPartnersa, glavnih konzultanta za restrukturiranje posrnulog koncerna Ivice Todorića. I tu ne bi ništa bilo sporno da upravo te tvrtke kasnije kao konzultante nije angažirao baš AlixPartners.

Sami su se prozvali grupa Borg, aludirajući na agresivnu vanzemaljsku vrstu iz svijeta 'Zvjezdanih staza', koja asimilira sve druge civilizacije i vrste koje sretne u svemiru i pridružuje ih svojem Kolektivu u kojem vlada jednoumlje. Zanimljivo je to što su, prije nego što su se krstili imenom Borg, tako nazivali Ivicu Todorića.

>>> Ovdje pročitajte sve o trojcu koji je uzburkao javnost savjetničkom šemom oko Agrokora

Kako sve ovo vrijeme od početka izvanredne uprave u Agrokoru nije bilo moguće doznati koliko su Texo Management, Altera Savjetovanje i odvjetnički uredi Šavorić i Partneri te Bogdanović, Dolički i Partneri zarađivali na svojim savjetima, precizan uvid u to koliko je za njih bilo unosno spašavanje koncerna dobili smo na osnovi njihovih poslovnih rezultata iz Fine. U skupini Borg bio je i Tonći Korunić iz brokerske kuće Intercapital, no podatke o njihovom poslovanju za 2017. zasad nemamo.

Texo Management

U proteklih godinu i pol najviše se bure diglo oko Texo Managementa, tvrtke u kojoj je radio bivši povjerenik Ante Ramljak i koju vodi Tomislav Matić. Riječ je o konzultantskoj tvrtki koja je 2016. godine imala prihode od 1,3 milijuna kuna, dok su lani poslovali s prihodom od 8,8 milijuna kuna, što čini 625 posto rasta.

Upada u oči to što je Texo lani imao poprilične troškove za jednu konzultantsku kuću. Tako su im troškovi prodane robe iznosili 3,3 milijuna kuna, ostali vanjski troškovi 754.000 kuna, troškovi osoblja gotovo pola milijuna kuna, a troškovi sirovina i materijala 56.000 kuna. Stavka 'ostali poslovni rashodi' iznosila je lani 529.000 kuna.

  • +43
Ante Ramljak je na čelo izvanredne uprave u Agrokoru došao iz Texo Managementa Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Sveukupno, poslovni rashodi dosegnuli su im 5,3 milijuna kuna, što je rezultiralo neto dobiti od 3,4 milijuna kuna. U postocima, dobit u 2017. u odnosu na godinu ranije porasla im je više od tisuću posto. Zasad, u izvještajima predanim Fini, u stavci porez na dobit stoji nula, no o tome koliko će poreza Texo platiti, zadnju riječ ima Porezna uprava koja mora donijeti porezno rješenje.

Nekoliko zanimljivosti našlo se i u njihovoj bilanci. Kratkotrajna imovina Texa porasla je 350 posto, s 2,6 na 11,7 milijuna kuna, ponajprije zato što su na kraju 2016. godine na računu u banci imali 156.000 kuna, dok su na kraju prošle godine imali 8,6 milijuna kuna. Snažno su im porasle i kratkoročne obveze – u 2017. Texo je imao 5,45 milijuna kuna obaveza u stavci 'obaveze za zajmove, depozite i slično'. Iz suhoparnih poslovnih izvještaja predanih Fini nemoguće je zaključiti zašto je i od koga tvrtka u godini kada joj je promet rastao preko 600 posto uzela pet milijuna kuna zajma.

Altera Savjetovanje

Iznimno dobru godinu imali su i u Altera Savjetovanju, tvrtki u kojoj rade Branimir Bricelj i Marko Delić. Njihovi prihodi porasli su sa 771.000 na 9,09 milijuna kuna ili 1080 posto, ali za razliku od Texa, oni su bolje upravljali troškovima. Dok poslovni rashodi Texa iznose 5,3 milijuna kuna, poslovni rashodi Altere iznosili su samo 724.000 kuna, što je na kraju rezultiralo dobiti od 8,4 milijuna kuna, na što će prema podacima Fine platiti 1,5 milijuna kuna poreza državi.

Za razliku od Texa, koji na žiroračunu ima gotovo iznos cijelog godišnjeg prometa, Altera je na kraju godine imala 2,2 milijuna kuna. No to se može pokušati objasniti time da imaju velika potraživanja od kupaca (1,4 milijuna kuna) te 'potraživanja od zaposlenika i članova poduzetnika' od 4,1 milijun kuna.

To može značiti da je Altera lani davala kratkoročne zajmove koji bi se u tvrtku trebali vratiti u roku od godinu dana.

Nažalost, za analizu nisu bili dostupni izvještaji o novčanom toku promatranih kompanija iz kojih bi se dalo preciznije reći kamo je otišao koji iznos novca. Kao i Texo, Altera zapošljava tri osobe.

Šavorić i Partneri

Dobru godinu iza sebe imao je i ured odvjetnika Borisa Šavorića. On je aktivno sudjelovao u prepisci s Dalić i ostalim članovima samoprozvane grupe Borg te je izabran za pravog savjetnika Agrokora nakon što je upravu preuzeo Ante Ramljak. Međutim taj je posao radio desetak dana, nakon čega Agrokor za pravnog savjetnika uzima britanski Kirkland & Elli International, koje je, inače, još 2016. angažirao i sam Ivica Todorić.

Šavorićev ured lani je podebljao prihod sa 17 na 19 milijuna kuna, što je 11 posto rasta. Ukupni rashodi iznosili su im 7,3 milijuna kuna, od čega je 2,8 milijuna kuna materijalnih troškova, 2,6 milijuna kuna vanjskih troškova, tri milijuna kuna troškova osoblja i 1,8 milijuna kuna troška plaća.

  • +14
Ured odvjetnika Borisa Šavorića bio je aktivno uključen u donošenje lex Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sveukupno, ostalo je 11,6 milijuna kuna dobiti (2,1 milijun kuna više nego godinu ranije), na što bi trebalo biti plaćeno oko dva milijuna kuna poreza. U bilanci su se veće promjene dogodile samo kod potraživanja od kupaca koja su s 4,2 smanjena na 3,6 milijuna kuna, dok su potraživanja od zaposlenika povećana s 3,7 na 5,3 milijuna kuna.

Zanimljivo je da je ta ista odvjetnička kuća godinama pružala pravne usluge ruskoj VTB banci oko odnosa s koncernom. VTB banka je jedan od najvećih Agrokorovih kreditora, odnosno vjerovnika.

Bogdanović, Dolički i Partneri

Dobro je radio i odvjetnički ured Bogdanović, Dolički i Partneri, u kojem radi Tin Dolički, pravni savjetnik Ante Ramljaka koji je prije tog angažmana bio savjetnik američkog fonda Knighthead Capital Management. Taj je fond vodio glavnu riječ u famoznom roll-up kreditu Agrokoru.

Oni su lani imali promet od 10,6 milijuna kuna, što je 2,4 milijuna ili 29 posto više u odnosu na godinu ranije. Poslovni rashodi su im pali sa 7,1 na 6,1 milijun kuna, što je rezultiralo dobiti od 4,5 milijuna kuna. Godinu ranije imali su dobit od 1,1 milijun kuna, što znači da su je u 2017. povećali za 300 posto. Na kraju godine imali su 1,1 milijun kuna na žiroračunu, a bilanca otkriva kako su im potraživanja od kupaca porasla s 1,4 na 2,9 milijuna kuna.