nova kriza u vladi

Analitičari o ostavci Martine Dalić: Javni posao se ne radi u birtiji

Odlazak Martine Dalić iz Banskih dvora, posljednji put

Odlazak Martine Dalić iz Banskih dvora, posljednji put

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Martina Dalić u ponedjeljak je dala ostavku na funkcije u Vladi. Premijer Andrej Plenković prihvatio je ostavku koja je došla nakon što je portal index.hr objavio mailove iz kojih je vidljivo to da je Dalić s konzultantima, brokerima i odvjetnicima putem privatne mail adrese vodila proces izrade lex Agrokora

Ekonomist Damir Novotny ustvrdio je kako ga ostavka Martine Dalić nije iznenadila: 'To je čisto političko pitanje, no mi se vraćamo godinu unazad, a išli smo smjerom koji je osmislila Dalić. Koncept snažne državne intervencije u privatnom poduzeću je otvorio prostor za niz netransparentnosti, nespretnosti i mogućih malverzacija', rekao je Novotny, uz opasku kako državna intervencija nije bila dobra ideja.

'Dio dobavljača je isplaćen, ali to se moglo i kroz postojeće insolvencijske zakone. Ja sam tada i danas uvjeren da pristup prema kojem dužnosnici Vlade uzimaju odgovornost nije dobro rješenje. Opet će glavnu riječ voditi ruske banke koje će se dogovoriti s američkim vlasnicima obveznica, a tu im je Vlada mogla samo pomoći', rekao je i ilustrirao time kako je Njemačka tako pomogla jednoj posrnuloj građevinskoj kompaniji.

'Ovako je nažalost moralo završiti. Nagodba će se morati završiti po ovom zakonu i vjerojatno će biti postignuta, sa svim rizicima koje nosi. Mali dioničari neće biti obeštećeni, dok su mali dobavljači isplaćeni. U čemu je razlika između dobavljača i dioničara koji su uložili novac? U insolvencijskim postupcima novac je novac i ne razlikuje se Francovo potraživanje od Kraševa', dodaje Novotny.

Upitan je li održiv položaj premijera Andreja Plenkovića nakon odlaska Martine Dalić i prethodno Ante Ramljaka, Novotny komentira kako on još uvijek ima čvrst položaj u stranci. 'Za puno manje greške ministri u razvijenim zemljama daju ostavke', zaključio je.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ljubo Jurčić misli da je Dalić trebala ponuditi ostavku kada ju je dao i bivši povjerenik Ante Ramljak. 'Ne zbog toga jer je ona kriva ili nije kriva, već zato što je došlo do krive procjene. Ona je stala iza njega dva dana prije ostavke, a to ostavlja gorak okus i stvara nevjerodostojnost', rekao je Jurčić.

  • +3

Martina Dalić podnijela ostavku

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Što se afere s mailovima tiče, kaže kako se javni problemi ne mogu rješavati na privatan način. 'Ako imate problem koji treba rješavati tajno, taj problem ne smije biti tajna za Vladu. Moraju se znati kriteriji kako se koga bira, moraju se voditi zapisnici i moraju se potpisati sporazumi o povjerljivosti.

'Zakon su pripremali oni koji su kasnije rješavali problem. Razvijene zemlje od te prakse su odustale prije 200 do 300 godina. Dočekao nas je niz problema s kojima se nikad nismo suočili i normalno je da se makne odgovorne ljude. Ne govorimo o pravnoj, već o političkoj odgovornosti', rekao je Jurčić.

'Dužnosnici ne smiju raditi javni posao u birtiji. Niti zakone pišu ljudi koji se nalaze na tom tržištu. Poduzetnik ili špekulant ne piše zakone, već nezavisne institucije koje rade u društvenom interesu. Ovdje je i taj kriterij izbjegnut', zaključio je Jurčić.

  • +14
  • +11

Ante Ramljak i Martina Dalić na Odboru za gospodarstvo

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!