TRAŽI SE ministar

Tko bi od ovih ljudi mogao sjesti u vruću fotelju Martine Dalić?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 15.05.2018 13:48
  • Objavljeno 15.05.2018 u 13:45
Goran Marić, Tomislav Ćorić i Ivan Vrdoljak

Goran Marić, Tomislav Ćorić i Ivan Vrdoljak

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Možda će se već danas saznati tko će naslijediti Martinu Dalić na funkciji potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta. U Banskim dvorima u poslijepodnevnim satima održat će se još jedan sastanak s koalicijskim partnerima. Špekulira se s nekoliko imena, a kao favorit se ističe Tomislav Ćorić

Martina Dalić je u vladi Andreja Plenkovića kao njegova potpredsjednica bila zadužena za čitav gospodarski sektor. Čak i njezini protivnici nisu joj sporili znanje i iskustvo koje je stekla radeći prvo godinama u bankarskom sektoru, a zatim na odgovornim mjestima u državnoj administraciji.

Mnogi će reći kako će je biti teško zamijeniti.

Tomislav Ćorić

Najveće šanse za to, barem prema medijskim nagađanjima, ima Tomislav Ćorić, sadašnji ministar ekologije i energetike. Moguće je i da se njegovo trenutno ministarstvo spoji s Ministarstvom gospodarstva.

Ćoriću bi to bio treći resor koji bi vodio. Od listopada do lipnja 2017. bio je ministar rada i mirovinskog sustava, a na toj je poziciji zamijenio Nadu Šikić.

Do političkog angažmana Ćorić je čitav svoj radni vijek proveo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je docent na Katedri za financije. Rodom je iz Ploča, u kojima je završio osnovnu i srednju školu.

Osim posla, Ćorić je na fakultetu pronašao ljubav. Njegova supruga Dubravka Sinčić Ćorić izvanredna je profesorica na Katedri za marketing, a uz to je potpredsjednica Hrvatskog društva lobista.

  • +6
  • +3

Tomislav Ćorić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vern

U HDZ je Ćorić stigao preko Tomislava Karamarka, koji ga je postavio na čelo stranačkog Odbora za financije. Radio je na gospodarskom programu stranke koji je pisan u suradnji s bavarskim IFO institutom. Ćorić se zalagao za olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, smanjenje PDV-a te racionalizaciju i veću učinkovitost javne uprave.

Ćorić navodno uživa povjerenje premijera Plenkovića. Da nije bez kičme, pokazao je u sukobu s Darkom Milinovićem, HDZ-ovim županom Ličko-senjske županije, oko imenovanja ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Goran Marić

Kao drugi kandidat za nasljednika Dalić spominje se Goran Marić, trenutni ministar državne imovine. U usporedbi s Ćorićem njegove šanse su, dojam je, puno manje.

Marić je u Plenkovićev tim ušao u zadnji čas kao ministar bez portfelja, da bi mu se zatim u ruke dalo da upravlja državnim nekretninama i tvrtkama. Zasad nije uspio riješiti nijedan od velikih gorućih problema, poput Petrokemije, Borova ili Đure Đakovića.

Marić je, kao i Ćorić, doktor ekonomskih znanosti. Diplomirao je i doktorirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a rođen je u Grudama u Bosni i Hercegovini.

  • +5
  • +2

Ministar Goran Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Za vrijeme studija započeo je nogometnu sudačku karijeru. Radio je jedanaest godina u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi, a osam godina bio je međunarodni sudac. Od početka 90-ih do sredine 2000-ih bio je direktor nekoliko domaćih kompanija, da bi se zatim više posvetio akademskom radu.

Politikom se počeo baviti 2008. godine. Od tada pa do 2012. godine bio je predsjednik Odbora za financije i državni proračun u Hrvatskom saboru.

Pažnju ekonomske javnosti privukao je knjigom 'Slom lažnog proroštva', u kojoj je iznio niz kontradiktornih tvrdnji (više o tome možete pročitati ovdje).

Ivan Vrdoljak

  • +7
  • +4

Ivan Vrdoljak

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

U ulozi novog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva neki vide i Ivana Vrdoljaka, čelnika HNS-a. Vrdoljak je, istina, sam te špekulacije odbacio kao neutemeljene. Njegova najveća mana je to što ga često prate raznorazne afere, a posljednja je vezana za Nuklearnu elektranu Krško (NEK). Prošli tjedan je potvrđena optužnica prema kojoj je 2015., dok je bio ministar gospodarstva, prijetio Hrvoju Perhariću, članu Uprave NEK-a.

Vrdoljak je iz Osijeka, u kojem je završio i Elektrotehnički fakultet. Prije političke karijere bavio se poduzetništvom te je s nekoliko partnera 2001. osnovao tvrtku ATO Inženjering, na čijem je čelu bio do 2009.

Ozbiljnije u politiku bacio se sredinom 2000-ih. Prvo kao HNS-ov vijećnik u Gradskoj skupštini u Osijeku, da bi zatim od 2008. do 2011. bio zamjenik gradonačelnika Osijeka.

  • +3

Martina Dalić podnijela ostavku

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije predvođene SDP-om 2011. postaje ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a nakon toga, 2012., preuzima Ministarstvo gospodarstva.

Plenković je Vrdoljakov veliki dužnik jer je u lipnju prošle godine spasio Vladu od pada. Tada je nastala kriza vlasti zbog raspada koalicije između HDZ-a i Mosta. Kao zamjena umjesto mostaša trebali su uletjeti HNS-ovci, što je snažno zagovarao Vrdoljak.

Kada je shvatio da nema potporu unutar stranke, a želeći izbjeći njezin raspad, Vrdoljak je podnio ostavku na mjesto stranačkog čelnika. Nakon njegovog poteza u HNS-u je u konačnici pobijedila njegova struja dok su protivnici koalicije s HDZ-om napustili stranku (Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh i drugi).

Na čelo HNS-a Vrdoljak se ponovo vratio u prosincu prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!