KRAJ NEKADAŠNJEG DIVA

Doznali smo zašto država gasi Vjesnikovu tiskaru. Direktor uvjerava da biznis ipak ima šansu

08.06.2022 u 21:28

Bionic
Reading

Dioničari tiskare Vjesnik, jedinog preostalog dijela nekad moćne izdavačke kuće, u srpnju će na Glavnoj skupštini odlučivati o gašenju poslovanja. Tportal je dobio očitovanje Uprave i većinskog vlasnika, a oni imaju suprotne stavove u pogledu nastavka poslovanja društva

Kako je tportal nedavno pisao, u pozivu za Glavnu skupštinu, među prijedlozima odluka, našla se i ona o pokretanju postupka likvidacije Društva.

Na naš članak reagirala je Uprava Vjesnika ističući da oni nisu inicirali odluku o gašenju poslovanja. Iz Uprave pojašnjavaju da je prijedlog odluke o pokretanju procesa likvidacije upućen iz CERP-a kao zakonskog zastupnika Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a koji imaju ukupno 52,96 posto glasova na Glavnoj skupštini.

To nam je potvrdio i CERP, a u obrazloženju odluke navode da godišnje financijsko izvješće ukazuje na to da Vjesnik d.d. nema zadovoljavajući koeficijent likvidnost te će ubrzo ostati bez sredstava za pokriće kratkoročnih obveza.

'Suočeni su s nedostatkom operativnih novčanih sredstava za tekuće poslovanje. Nastavak kontinuiranog pada prihoda te rast rashoda Društva dovode do povećanja akumulacije gubitaka. Lošim prognozama po Društvo pridonosi i nepovoljna tržišna situacija zbog cijene papira i njegove nestašice, kao i tehnološko stanje Društva. Naime Društvo 13 godina nije ulagalo u obnovu tehnološkog parka, on je zastario, mehanički i elektronički dotrajao te je izgubio mogućnost redovitog održavanja', pojašnjavaju u CERP-u.

U CERP-u ističu da je Nadzorni odbor proveo temeljitu analizu i zaključio da ne postoje realne pretpostavke za provedbu održivog restrukturiranja. Napominju i da su četiri dosadašnja pokušaja prodaje neuspješno završila te da je vrlo izgledno da će Društvo ubrzo ispuniti stečajne uvjete, što se pokretanjem likvidacije želi izbjeći.

S druge strane Uprava ne podržava predloženu odluku, a u CERP-u vidi glavnog kočničara u nastavku procesa restrukturiranja i stvaranja uvjeta za održivo poslovanje.

Direktor Ilija Nedić ističe da je Uprava Društva primarno predlagala razvojnu opciju preseljenja proizvodnih pogona iz centra grada i iz problematične suvlasničke zajednice Kompleksa Vjesnik, koja egzistira na teret Društva.

  • +4
Tiskara Vjesnik Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Pojašnjava da je, uz obnovu starog i isluženog tehnološkog parka te uz smanjenje potrebne korisne površine (i posljedično značajno smanjenje ogromnih troškova čitavog Kompleksa), svojedobno planirano pozicioniranje tvrtke negdje u zagrebačkom prstenu, a u tom slučaju bi se uz obnovljeni tehnološki park mogli boriti na iznimno kompetitivnom i zahtjevnom tržištu grafičke i tiskarske industrije, koja realno već dug vremenski period, nažalost, ima objektivno 'silaznu putanju'.

Nedić naglašava da je Uprava, u svom prvom, četverogodišnjem mandatu, unatoč izrazito negativnim trendovima u industriji, kroz provedeno operativno, organizacijsko i financijsko restrukturiranje poslovanja uspjela postići i održati pozitivno poslovanje te otplatiti najveći dio akumuliranih dugova iz prošlosti.

Podsjeća da su poslovni rezultati Vjesnika prije dolaska aktualne Uprave akumulirali gubitke između 10 i 85 milijuna kuna svake godine, i to u gotovo desetogodišnjem periodu, a da je Uprava pod njegovim vodstvom do dolaska pandemije bolesti COVID-19 imala rast i održavanje prihoda od osnovne djelatnosti (tisak) cijeli mandat, unatoč negativnim trendovima u industriji.

Ipak, priznaje da su godine zapuštenosti i lošeg vođenja Vjesnika uzele danak te su danas potrebne investicije za obnovu tehnološkog parka značajno veće nego što bi bile da je ta obnova rađena u neophodnim i 'normalnim' investicijskim ciklusima, a koji su zbog ranijih velikih problema u poslovanju uporno izostali u predugom vremenskom periodu.

Sudeći po stajalištu većinskog vlasnika i zaključku Uprave da je ta odluka 'razumljiva' s obzirom na negativne trendove u poslovanju i potrebu prevelikih investicijskih zahvata, čini se da je sudbina tiskare Vjesnik zapečaćena. Dobra vijest u cijeloj priči je to da likvidacijski plan, koji uključuje prodaju Vjesnikovih nekretnina državi, omogućuje pokrivanje svih obveza prema vjerovnicima. Ova opcija odgovara i većini radnika jer se nalaze nadomak mirovine te u slučaju likvidacije mogu računati na isplatu zajamčenih otpremnina.