poplava deviza

Tečaj eura uskoro bi mogao pasti ispod 7,4 kune, a evo tko još osim turista krca Hrvatsku devizama

17.06.2019 u 21:00

Bionic
Reading

Sunčano i stabilno vrijeme na početku lipnja pozvalo je u Hrvatsku mnogo stranih turista koji su preplavili domaće plaže i gradove na obali. S turistima u Hrvatsku pristiže i gomila eura, zbog čega je kuna prema toj valuti očekivano ojačala, a euro je pao na najniže razine u proteklih mjesec dana

Prema srednjem tečaju HNB-a, euro je nadomak pada ispod razine od 7,4 kune, dok je kupovni tečaj u domaćim bankama i mjenjačnicama već dulje ispod te razine.

'Na domaćem deviznom tržištu osjeća se lagana tendencija jačanja domaće valute. Posljedično, u prošlom tjednu tečaj eura prema kuni spustio se na najnižu razinu u posljednjih mjesec dana. Lagani pad tečaja može se očekivati i u danima pred nama, pri čemu kuna pronalazi podršku u početku sezone godišnjih odmora', pojašnjavaju nam analitičari Raiffeisen banke.

Pitamo ih hoće li se slabljenje eura nastaviti u ljetnoj sezoni te ima li drugih razloga zbog kojih jača kuna? Kažu nam da će turistička sezona donijeti očekivan pojačani priljev deviza od turizma, no da će priljev eura biti ojačan i zbog investicijskih aktivnosti.

Drugim riječima, domaći financijski sustav dobro se puni eurima, ne samo od turista, već i od ulagača, što se dijelom može pripisati i pojačanom povlačenju novca iz fondova Europske unije te radu izvoznih kompanija. Dodatno, računi u bankama djelomično se pune doznakama gastarbajtera, Hrvata koji rade u Njemačkoj, Austriji i ostalim zemljama EU-a, što stavlja dodatan pritisak na slabljenje eura.

Uz nešto snažniju potražnju za kunama, tečaj bi mogao dodatno pasti ispod razine od 7,4 kune za euro. 'Kao donju granicu tržišnog trgovanja vidimo 7,37 kuna za euro, a u slučaju izraženijih pritisaka ili volatilnosti HNB bi mogao biti aktivan u otkupu deviza od poslovnih banaka', poručuju nam analitičari RBA.

  • +7
Turisti uživaju u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Podsjetimo, euro je zamalo pao ispod razine od 7,4 kune potkraj prošle godine, kada se na tržište uključila Hrvatska narodna banka otkupivši gotovo milijardu eura od banaka da bi se stalo na kraj jačanju kune.

Intervenciju HNB-a može se očekivati jer, gledajući prethodne godine, euro će zasigurno pasti ispod 7,4 kune, misli pak Aleksandar Turza, stručni suradnik u Službi trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci: 'Kuna je ove godine u odnosu na euro vrlo stabilna, a kretala se unutar uskog raspona od 7,43 do 7,40. Naravno, sezonski utjecaj će i ove godine utjecati na to da kuna jača tijekom turističke sezone.'

Jaka kuna odlična je za dužnike u eurima koji lakše mogu vraćati svoje eurske rate. Loša je s druge strane za štediše koji namjeravaju pretvarati eure u kune i za izvoznike koji naplaćuju u eurima, a plaće, materijal i ostale troškove plaćaju u zemlji, dakle u kunama, čime gube dio zarade.