ODGOVOR NA SKOK FRANKA

Švicarske kompanije sele poslovanje u inozemstvo

02.02.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Švicarski proizvodni sektor u siječnju je zabilježio najizrazitiji pad aktivnosti od financijske krize u 2008. godini, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci, u kontekstu odluke Švicarske narodne banke (SNB) o ukidanju mjera ograničenja tečaja franka prema euru koja je šokirala kompanije

Švicarski indeks menadžera nabave (PMI), koji daje snimku zdravlja proizvodnog sektora, u siječnju je pao na sezonski prilagođenih 48,2 boda, s 53,6 bodova u prethodnom mjesecu, pokazalo je u ponedjeljak izvješće koje su zajednički izradili Credite Suisse i procure.ch.

Riječ je o najizrazitijem padu toga indeksa od studenog 2008. godine, i to ispod 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti, prvi puta u oko dvije godine.

"Nedvojbeno je tek malen broj kompanija očekivao da će SNB ukinuti minimalni tečaj", napisali su autori toga izvješća.

Podindeks koji prati kretanja potrošačkih cijena sunovratio se za čak 26,7 bodova, na povijesno nisku razinu od 21,2 boda, što ukazuje na oštar pad cijena koji predstoji Švicarskoj.

Također, izvješće pokazuje da je 85 posto kompanija koje su sudjelovale u anketi već poduzelo mjere kako bi amortizirale utjecaj snažne aprecijacije franka.

"Četrnaest posto kompanija planira preseliti poslovanje u inozemstvo ili su već zamrznule ulaganja i zapošljavanje", navode autori izvješća.

Odustajanje od obrane minimalnog tečaja od 1,2 franka za euro 15. siječnja, nakon što je bio na snazi više od tri godine, navelo je tvrtke diljem Švicarske da upozore na oštar pad dobiti, s tim da su sektori luksuznih roba, industrije i turizma najviše izloženi gubitku inozemnih poslova.

U intervjuu u kojem pojašnjava razloge ukidanja minimalnog tečaja guverner SNB-a Thomas Jordan izjavio je da je banka minimalnim tečajem dugo preuzimala na svoju bilancu rizike po gospodarstvo, i da to nije moglo vječno trajati. Minimalni tečaj stabilizirao je gospodarstvo nakon pretjeranog jačanja franka u 2011., podsjetio je Jordan.

"Sada smo se našli u sasvim drugačijoj situaciji a središnja banka ne može u svakom trenutku ispunjavati sve zamislive uvjete. Švicarsko je gospodarstvo imalo tri i pol godine vremena da se prilagodi i danas je u bitno boljem stanju, kao što pokazuju dobri brojčani pokazatelji izvoza, gospodarski rast i stanje sa zaposlenošću", istaknuto je guverner Jordan u tome intervjuu.