BORBA S TEČAJEM

Švicarska središnja banka: Franak je i dalje znatno precijenjen

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.12.2015 13:08
  • Objavljeno 10.12.2015 u 13:08
švicarska

švicarska

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Švicarska narodna banka (SNB) zadržala je u četvrtak negativne ključne kamatne stope i ponovila da je švicarski franak i dalje znatno precijenjen

Kamatna stopa za depozite po viđenju kod središnje banke zadržana je na minus 0,75 posto, a ciljani raspon za tromjesečni libor između minus 1,25 i minus 0,25 posto.

Iako je proteklih mjeseci nešto oslabio, švicarski je franak još uvijek znatno precijenjen, konstatirali su u SNB-u. Dodaju da će i dalje biti aktivni na deviznom tržištu kako bi po potrebi utjecali na situaciju s tečajem.

Negativna kamatna stopa i spremnost središnje banke da intervenira na deviznom tržištu ima za cilj ublažiti pritiske na franak. Monetarna politika tako pomaže stabilizirati cijene i poduprijeti gospodarsku aktivnost, podsjećaju u SNB-u.

Za tekuću godinu u SNB-u prognoziraju inflaciju od minus 1,1 posto. To je nešto manje nego što su očekivali u rujnu, prognoziravši inflaciju od minus 1,2 posto. U 2016. očekuju stopu inflacije od minus 0,5 posto koja bi u 2017. trebala prijeći u pozitivni teritorij i iznositi 0,3 posto. Time je središnja banka snizila rujansku procjenu za 0,1 postotni bod.

U SNB-u ujedno procjenjuju da će švicarsko gospodarstvo ove godine rasti nešto manje od jedan posto, te oko 1,5 posto u 2016.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!