moćna dinastija

Strykeri umjesto Rusa: Donosimo portret moćne američke obitelji, teške 15 milijardi dolara, koja je bacila oko na Fortenovu

21.03.2022 u 18:35

Bionic
Reading

Prema svemu sudeći, uskoro će se odviti jedno od najvećih preuzimanja u Hrvatskoj. Ruski Sberbank odlučio se povući iz Fortenove te je stavio na prodaju 40 posto udjela u firmi koja se nekad zvala Agrokor. Navodno je najizgledniji kupac mađarska Indotek grupa, pogonjena kapitalom američke obitelji Stryker. Riječ je o jednoj od najmoćnijih poslovnih dinastija 'preko bare', čije se bogatstvo procjenjuje na više od 15 milijardi dolara

Indotek grupa u većinskom je vlasništvu Daniela Jellineka, 46-godišnjeg poduzetnika mađarsko-američkih korijena. Forbes ga svrstava na deveto mjesto po bogatstvu u Mađarskoj, s procjenom da je 'težak' više od 300 milijuna eura, odnosno više od dvije milijarde kuna.

Jellinek je s partnerima osnovao Indotek 1997., da bi 2009. trećinu tvrtke prodao američkoj Bohemian grupi u vlasništvu obitelji Stryker. Tada je krenuo njezin brz rast i danas ima razgranato poslovanje u nekretninama, financijskim uslugama, logistici i prijevozu.

Među ostalim, u vlasništvu Indoteka nalazi se 60-ak poslovnih zgrada, trgovačkih centara i hotela u Mađarskoj. Početkom godine preuzeli su 11 poslovnih zgrada i pet poslovnih parkova u Beogradu, a slovenski mediji pisali su da žele kupiti i nekoliko hotela u Sloveniji.

Na stranicama Indoteka navodi se da traže mogućnosti ulaganja na tržištima srednje, istočne i južne Europe te da su prisutni ili istražuju tržište u 14 zemalja.

U planiranom širenju, u što čini se spada i ulazak u Hrvatsku preko Fortenove, Jellineku će dobro doći financijska snaga Bohemian grupe, odnosno američke obitelji Strayker.

Klicu njihova bogatstva začeo je ortoped Homer Strayker 1941. osnovavši Orthopedic Frame Company, preteču današnje multinacionalke Stryker Corporation. Biznis mu je krenuo kad je patentirao bolnički krevet za lakšu njegu nepokretnih pacijenata. Na tom proizvodu tvrtka je idućih nekoliko desetljeća gradila poslovanje, a prihodi joj se popeli iznad 15 milijuna dolara.

Njezin uzlet među teškaše kreće 1977., kad u fotelju predsjednika uprave sjeda John W. Brown. Prije njega tvrtku je vodi Strykerov sin Lee koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći.

Brown je obiteljsku tvrtku s 300 zaposlenih pretvorio je u globalni konglomerat sa 16.000 radnika. Na direktorskoj poziciji zadržao se do 2004., kad je promet kompanije dosegnuo 4,3 milijarde dolara.

Danas Stryker Corporation ima oko 25.000 zaposlenih. Njezini brojni medicinski proizvodi prodaju se u više od 100 zemalja, a prihod joj je lani bio viši od 17 milijardi dolara.

Procjenjuje se da troje unuka osnivača Homera Strykera posjeduje oko 13 posto tvrtke. U radu kompanije sudjeluje samo 68-godišnja Ronda Strayker dok njezina mlađa sestra Patricia (66) svoje bogatstvo oplođuje u investicijskoj tvrtki Bohemian Companies, koja je 2009. ušla u vlasništvo mađarskog fonda Indotek, a čini se uskoro i u Fortenova grupu.

Njihov brat John Stryker, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 4,2 milijarde dolara, radi kao arhitekt. U Americi je poznat kao jedan od najvećih donatora udruga koje promiču LGBT prava preko svoje zaklade Arcus.