ususret 2022.

Fabris Peruško piše za tportal: Fortenova grupa je tijekom dvije godine izgradila još jedan Pelješki most

30.12.2021 u 16:51

Bionic
Reading

Kad drugu pandemijsku godinu, koju su obilježili i brojni drugi tržišni izazovi, kompanija s 50.000 zaposlenih koja posluje na pet tržišta završi s povijesno dobrim rezultatom, zaključenim svim važnim projektima i – najvažnije – najavom investicijskog ciklusa vrijednog 130 milijuna eura, onda je to doista razlog za ponos

Siguran sam da su ulaganja u nova radna mjesta, tehnološke iskorake, održivost, nove proizvode, rast i izvoz najbolji način za širenje optimizma koji nam je neophodan u izvanrednim životnim i radnim okolnostima s kojima se nosimo.

Iako u ovakvim globalnim turbulencijama kojima svjedočimo nitko ne može dati bezrezervne garancije bolje budućnosti, mislim da svatko – bilo pojedinci, bilo organizacije – trebaju dati sve od sebe da njihovo djelovanje ima pozitivan smjer. Šokovi u ponudi, potražnji i opskrbi, rast cijena energenata i sirovina, sve veća prijetnja klimatskih promjena i zahtjevi za globalnim prihvaćanjem modela održivosti koji će spasiti planet… sve to neprestano mijenja uvjete poslovanja i traži gotovo dnevne prilagodbe planova. No pasivnost, prepuštanje, pa i destrukcija nisu rješenje. Uostalom, upravo je grijeh nečinjenja bio najveća prepreka bržem razvoju društva i provođenju neophodnih promjena u Hrvatskoj.

Mislim da je pravo vrijeme za mijenjanje pristupa. Pred ulaskom smo u eurozonu i Schengen, bilježimo ozbiljan rast BDP-a, na raspolaganju su nam zaista velika sredstva iz Fonda za otpornost i oporavak EU-a, imamo nekoliko doista globalno značajnih kompanija – te velike prednosti možemo i trebamo okrenuti u svoju korist.

Svi smo ponosni na Pelješki most, nacionalni projekt s europskom verifikacijom. Imali smo projekt, unatoč nizu prepreka, bili vrlo motivirani u pripremi dokumentacije, gurale su ga sve vlade i na koncu je EU stvarno prepoznao europsko značenje te prometne spone u Hrvatskoj i odobrio sredstva. Dakle taj je projekt stvarno pokazatelj toga kako se može raditi kad postoje vizija i motivacija.

Za usporedbu, Fortenova grupa je tijekom dvije godine kroz svoje različite investicije izgradila jedan Pelješki most. Kad u idućoj godini provedemo novo refinanciranje, naš će investicijski potencijal narasti na 200 milijuna eura godišnje, što će se preliti u projekte koji osiguravaju dugoročnu stabilnost i održivost poslovanja Grupe.

Nisam siguran u kojoj mjeri široka javnost percipira stvarnu veličinu svega što smo u Fortenova grupi postigli unatrag dvije i pol godine, osobito onoga što smo napravili u 2021. Zato i ova usporedba s Pelješkim mostom ima višestruku simboliku, velikim dijelom i zato što je Fortenova grupa nastala kroz proces koji je pokazao da u Hrvatskoj postoji izražena svijest o društvenoj odgovornosti, ali i velik društveni kapital potreban za rješavanje vrlo kompleksnih problema.

Iz tog procesa izašla je kompanija koju smo u samo dvije i pol godine pretvorili u novu snagu gospodarstava u regiji u kojoj poslujemo. Fortenova grupa nastala nakon nagodbe vjerovnika i ova današnja nisu iste, jer su vlasnička, kreditna i kapitalna struktura Grupe potpuno izmijenjene, a kompanija je s neto dobiti iz poslovanja, koja je za devet mjeseci 2021. iznosila 1,3 milijuna kuna, iz zone ozbiljnog gubitka stigla u zonu profita.

U 2022. godinu ući ćemo s omjerom duga i operativne dobiti od 4,2, a kad smo krenuli u sveobuhvatnu operaciju kapitalne i financijske konsolidacije kompanije, taj je omjer bio 7,2 i predstavljao je ogromno opterećenje u poslovanju.

U proteklih godinu dana u potpunosti smo zaključili dvije iznimno važne transakcije - prodaju poslovnog područja Smrznuta hrana i transfer Mercatora u Fortenova grupu. Krajem rujna s Nomad Foodsom zaključena je 615 milijuna eura vrijedna transakcija, kojom je u ovu regiju prvi put došao europski lider u segmentu smrznute hrane, čija je tržišna kapitalizacija oko pet milijardi dolara i kojem će nakon akvizicije tržište srednje i istočne Europe u strukturi ukupnih prihoda postati četvrto tržište po udjelu u prihodima, a koji sladolede, kao svoju novu kategoriju, planira proširiti na ostala tržišta na kojima drži lidersku poziciju.

Uz istodobno refinanciranje Mercatorova zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 milijuna eura, kompanija koja je kupljena još 2014. konačno je prebačena u naše vlasništvo i počela je njezina konsolidacija u Fortenova grupu. Mercator je sada integralan dio naše regionalne maloprodaje. Kuriozitet je to da je cijeli proces refinanciranja, u suradnji s kreditorima, HPS Partnersom i VTB-om, u potpunosti osigurala kompanija koja je i sama, samo dvije godine ranije, prošla kroz svoje financijsko restrukturiranje. Idući korak bilo je provođenje javne ponude, kao i povećanje vlasništva na preko 90 posto, a nakon isplate preostalih malih dioničara Fortenova grupa bi u prvim mjesecima 2022. trebala postati jedini vlasnik Mercatora.

Uz smanjivanje broja kreditora, u okviru vlasničkog okrupnjavanja tijekom dvije godine značajno je smanjen broj dioničara, a ujedno je ukupan broj kompanija u kojima Grupa ima udjele smanjen sa 188 na 95.

Ispunili smo također sve ciljeve iz strategije dezinvestiranja nematičnog poslovanja, kao i činjenicu koja nas vraća na početak – pripremili smo i u realizaciji je nekoliko doista velikih investicija Fortenova grupe. Ujedno cijelo vrijeme na tržište puštamo nove proizvode, a nekima smo ozbiljno iskoračili u potpuno nove, inovativne kategorije, kao što je razvoj prehrambenih proizvoda na bazi proteina. Tako je u trendu, koji je sigurno budućnost prehrambene industrije, upravo Fortenova grupa suradnjom svojih kompanija Zvijezde i PIK-a Vrbovec razvila cijelu liniju plant based proizvoda.

Zato sam jako ponosan na sve što smo u Fortenova grupi zajednički postigli unatrag dvije i pol godine, osobito na ono što smo napravili u 2021. Vjerujem da taj osjećaj dijele svi naši zaposlenici, među kojima je velik broj onih koji itekako pamte početak 2017. i ozbiljnu egzistencijalnu neizvjesnost koju im je donijela. Danas radimo u potpuno drugačijoj kompaniji – kapitalno i financijski restrukturiranoj, investicijski potentnoj, usmjerenoj na budućnost, digitalnu transformaciju, inovacijske iskorake i postavljanje visokih ESG ciljeva održivosti. Fortenova grupa je još jedan hrvatski Pelješki most.

  • +3
Fortenova Izvor: Fortenova grupa / Autor: Fortenova grupa

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.