portret

'Štreberica' se provukla: Tko je zapravo Gabrijela Žalac i kako je došla do fotelje?

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Za jednu štrebericu, kako se svojedobno opisala Gabrijela Žalac, porazno je to što se dovela u trenutnu situaciju. Nezgoda u prometu može se dogoditi svakome, ali prava štreberica ne bi dopustila da čak tri godine vozi automobil bez važeće vozačke dozvole. Međutim, njezin šef, premijer Andrej Plenković, odlučio je progledati joj kroz prste. Za njega je istekla vozačka tek minorni propust zbog kojeg se nije želio riješiti, po njegovu mišljenju, sposobne i vrijedne ministrice. Prisjetimo se kako je uopće Žalac došla do visoke dužnosničke fotelje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Vinkovčanku rođenu 1979. u politiku je lansirao Andrej Plenković. Prije nego što je 2016. imenovana ministricom, godinama je radila u odjelima Vukovarsko-srijemske županije vezanim uz međunarodnu suradnju i europske integracije. U Vladu je došla s pozicije direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

Osnovnu i srednju školu završila je u Vinkovcima. Njezina majka Vinka Ivanković bila je predsjednica Hrvatske gospodarske komore za Slavoniju.

Za četiri godine provedene u gimnaziji kaže kako su 'the best time of my life'.

'Uvijek sam bila štreberica, ali nisam bila petičarka', rekla je za Novu TV.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i ubrzo nakon toga 2002. dobila posao putem javnog natječaja u Uredu župana Vukovarsko-srijemske županije. Tad još nije imala iskaznicu HDZ-a, u koji se učlanila 2007. godine.

Žalac se udala mlada, sa samo 20 godina, kad je dobila i prvo dijete. Pet godina kasnije rodila je drugo, a s 29 treće. Njezin muž Mario Žalac vlasnik je automehaničarskog obrta Auto servis Žaki.

Ministarski fijasko: 'Najbrži prst'

Prema imovinskoj kartici, koju je ministrica predala prije tri godine, ona i muž vlasnici su kuće u Vinkovcima i stana u Zagrebu koji je naslijedila.

Imaju dva kredita, oba u Splitskoj banci, jedan na iznos od 90.000 eura iz 2012. godine, koji će vraćati 20 godina s mjesečnom ratom od 581,64 eura. Drugi kredit ministrica je digla 2016. u iznosu od 30.000 eura, a vraćat će ga do 2026., uz mjesečnu ratu od 326,62 eura.

  • +4
  • +1

Gabrijela Žalac na tiskovnoj konferenciji

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Njezin rad u ministarskoj fotelji pobornici će ocijeniti vrlo uspješnim, dok iz oporbe uglavnom stižu negativne kritike. Premijer Plenković tako je pohvalio Žalac kao vrijednu i sposobnu ministricu, istaknuvši da je u njezinu mandatu Hrvatska s devet posto ugovorenih sredstava došla na 65 posto ugovorenih sredstava iz fondova EU-a.

Kad se, međutim, Hrvatska usporedi s drugim zemljama po ugovaranju i isplati novca iz tih fondova, i dalje se nalazimo na začelju ljestvice članica Europske unije. Ministrica Žalac za loše rezultate u povlačenju europskog novca obično okrivljuje svoje prethodnike jer nisu raspisivali dovoljno natječaja.

Ostala je upamćena i po natječaju 'najbrži prst', prema kojem se Unijin novac dijelio onima koji su bili najspretniji u klikanju mišem. Nakon brojnih kritika poduzetnika Žalac je obećala kako se takvi natječaji više neće objavljivati.

Premijer Andrej Plenković odbio je ostavku Žalac

Premijer Andrej Plenković odbio je ostavku Žalac

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Nisam za takve natječaje, ali Ministarstvo gospodarstva htjelo je da natječaj tako izgleda. Ministarstvo gospodarstva tako je odlučilo jer nemaju dovoljno kapaciteta da se prijave obrađuju po kvaliteti', izjavila je Žalac i dodala da će zabraniti da se natječaji održavaju na takav način.

'Brižna majka koja je napravila velik iskorak'

Njezin dugogodišnji prijatelj i stranački kolega Stjepan Ribić, ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, za Žalac ima samo pohvalne riječi.

'Poznajem je kao brižnu majku troje djece, kao suprugu koja se odlučila na velik iskorak. Ona je ostavila troje djece i muža, što nije lagano, i otišla u Zagreb. Napravila je ogroman iskorak na području fondova EU-a. Ministri prije nje koji su obnašali tu dužnost nisu ni približno isto napravili', rekao je Ribić za tportal.

Stjepan Ribić, dugogodišnji prijatelj i stranački kolega Gabrijele Žalac

Stjepan Ribić, dugogodišnji prijatelj i stranački kolega Gabrijele Žalac

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

On smatra kako se svakom vozaču može dogoditi da mu dijete istrči pred automobil, a što se tiče istekle vozačke dozvole, i za to ima razumijevanja.

'Što se tiče vozačke, i ja sam je odmah otvorio da pogledam dokle mi vrijedi. Ona se nalazi u novčaniku i ne otvaram je svakodnevno. Neka pojedinac krene od samog sebe. Kada otvaramo vozačku? Kada nas policija zaustavi', istaknuo je Ribić.

Neće ništa mijenjati...

Žalac je pažnju šire javnosti i medija nerijetko privlačila specifičnim stilom odijevanja. 'Meni se gleda koliko imam kila. Mogla bih imati manje, naravno. Kakva mi je frizura. Što sam obukla. A nitko ne pitam što ja i kako radim. To nije slučaj za moje muške kolege u Vladi', požalila se svojedobno Žalac, ali i gordo poručila kako zbog toga neće ništa mijenjati, ni u svom ponašanju ni u odijevanju.

  • +22
  • +19

Sva lica Gabrijele Žalac

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!