PROMAŠENA OBEĆANJA

Što Kosor može učiniti protiv rasta cijena?

26.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Obećanje premijerke Jadranke Kosor da će Vlada učiniti sve da ne dođe do značajnijeg rasta cijena podsjetilo nas je na obećanja njezinog prethodnika Ive Sanadera, koji je sličnom retorikom pokušavao utjecati na trgovce i bankare, ali bez većeg uspjeha

Ostalo je nepoznato kojim metodama će se Vlada služiti u borbi protiv zakona ponude i potražnje. Sanader je u svoje vrijeme organizirao sastanke s velikim trgovcima i bankarima, ali uzalud.

Iako je premijerka spomenula da ministar poljoprivrede Petar Čobanković radi na obuzdavanju rasta cijena hrane, aktualni indikatori o rastu cijena prehrambenih proizvoda u siječnju pokazuju da trgovci zasad ne mare za Vladine apele.

Analitičari već neko vrijeme upozoravaju da će se rast cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu neminovno odraziti i na hrvatske prilike.

Kako cijene nafte diktiraju trendovi na globalnom tržištu, na ovom području ne ostaje mnogo manevarskog prostora. Kratkoročno, Vlada može odgoditi prilagođavanje cijena goriva cijenama na svjetskom tržištu, što se vjerojatno i dogodilo u ponedjeljak, budući da je Ina odustala od novog poskupljenja.

Međutim, ako cijena nafte na svjetskom tržištu nastavi rasti, jedina mogućnost koja preostaje Vladi u obuzdavanju poskupljenja je da se odrekne dijela trošarina. Međutim, za sada nema naznaka da će vladajući odustati od najpouzdanijeg punjača proračuna.

Ekonomski savjetnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Goran Bakula ističe da gorivo u ukupnoj cijeni proizvoda i usluga učestvuje s manje od tri posto i da nema razloga da dođe do vala poskupljenja, posebno hrane, ukoliko cijene benzina ostanu na sadašnjim razinama

Štoviše, on smatra da se trenutno s cijenama ne događa ništa spektakularno te da je za sve kriva medijska halabuka

'U ovoj godini cijene hrane i ostaloga neće posebno rasti. Ako pogledamo zadnjih deset godina, vidjet ćemo da hrana i odjeća nikad nisu bile povoljnije. Proizvođači i trgovci sigurno neće snažnije dizati cijene sve dok je recesija jer bi to po njih bilo kontraproduktivno', ističe Bakula.

Josip Tica, profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, upozorava na drugi problem o kojem se malo govori u javnosti, a to su monopoli na tržištima pojedinih proizvoda i usluga koji omogućuju lakše podizanje cijena.

'U pravilu su cijene kod nas veće nego u sličnim ekonomijama. Uzrok tome je nedostatak konkurencije i čest je slučaj dogovaranja cijena. Jedini instrument za kontrolu cijena je da se dadu uskočke ovlasti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i uvedu visoke kazne', kaže Tica, dodajući kako su premijerkine najave da će učiniti sve da ne dođe do snažnijeg rasta cijena tek psihološki pritisak na trgovce.