UDAR NA STANDARD

Poskupili mlijeko, voće, povrće i meso

Bionic
Reading

Premda su nas trgovci uvjeravali da neće doći do značajnijeg poskupljenja prehrambenih proizvoda, najnoviji barometar cijena portala Supermarketi.info ih je demantirao. Nakon rekordnog skoka cijene benzina došlo je do osjetnog povećanja cijena najosnovnijih životnih namirnica kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, voće, povrće, meso i šećer

U medijima smo mogli zadnjih tjedana čuti da će uz gorivo, poskupjeti i mlijeko, u što se nismo dugo morali uvjeravati. Cijena svježeg mlijeka Dukat 3,2% m.m. skočila je u prosjeku za 5,17 posto.

To poskupljenje reflektiralo se i na neke mliječne proizvode, pa je tako bAktiv skuplji u prosjeku 4,07 posto, dok je tekući jogurt Dukat skuplji 6,91 posto. Možda činjenica da je mlijeko poskupjelo ne bi bila toliko zabrinjavajuća da u isto vrijeme dobar dio asortimana voća i povrća nije poskupio za ne baš zanemarive postotke.

Tako je, primjerice, kilogram mrkve skuplji u prosjeku za 54,28 posto u odnosu na stanje prije mjesec dana, zeleni kupus 35,90 posto, naranča 30,68 posto te svježi krastavac 19,71 posto.

Uz sve to zabilježena su i poskupljenja šećera za 6,56 posto, junećeg buta bez kostiju 6,92 posto te svinjskog vrata s kostima 7,40 posto. Uz podivljale cijene goriva, najavljena poskupljenja plina i tko zna čega još u pripremi, zaista nam se ne piše dobro. Standard nam definitivno nepovratno pada.

Trendovi pojeftinjenja toliko su beznačajni da ih skoro nije potrebno posebno ni navoditi, ali recimo samo da su oni koji žive od tjestenine, salame i Coca-Cole, ovoga tjedna na svojoj potrošačkoj košarici mogli osjetiti lagano pojeftinjenje.

Trendove poskupljenja i pojeftinjenja u supermarketima pogledajte ovdje