javna rasprava

Stižu izmjene Zakona o HOK-u vezano uz članarine i Majstorsku školu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.09.2021 08:54
  • Objavljeno 28.09.2021 u 08:54
Obrtnik - ilustracija

Obrtnik - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poslalo je u ponedjeljak u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), kojim se predlaže smanjenje članarina obrtnicima i regulira osnivanje Majstorske škole.

Predlaže se vezanje iznosa komorske članarine uz 1,25 posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, umjesto 2 posto. Time se, navodi se u obrazloženju, "ostvaruje smanjenje komorskog doprinosa što će imati odgovarajući odjek u dijelu članstva koje to doživljava kao teret, pa će smanjenje predstavljati pozitivni pomak na bolje jer će za uzvrat ostvarivati prvo korištenje usluga i proizvoda za manji iznos članarine".

Nadalje, predlaže se promjena ustrojstva i ukidanjem područnih obrtničkih komora, čime će se postići uštede koje će se preusmjeriti na unaprjeđenje odnosa Komore sa članovima i osloboditi sredstva za osmišljavanje novih usluga i proizvoda, navodi se u obrazloženju.

Također, predloženim izmjenama dodatno se regulira Majstorska škola kao ustanova za provedbu programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja za obavljanje obrta, a koju osniva Hrvatska obrtnička komora. 

Svrha njezina osnivanja je omogućavanje brže aktivaciju mladih na tržištu rada, kao i unaprjeđenje i moderniziranje strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Prijedlog je u javnoj raspravi do 27. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!