PROPAST HOLDINGA

Slovenski Istrabenz pred stečajem

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 02.04.2009 10:26
  • Objavljeno 02.04.2009 u 09:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Banke vjerovnici razmatraju različite opcije spašavanja koparskog holdinga koji se našao na koljenima nakon što je iskazao gubitak od 221 milijuna eura. Bankari nadzornom odboru predlažu hitnu smjenu čitave uprave i imenovanje nove. Istovremeno su pozvali dioničare da osiguraju opstanak tvrtke kroz dokapitalizaciju

Koparska kompanija zapošljava 5.000 ljudi i jedna je od deset najvećih slovenskih tvrtki. Istrabenz najviše duguje Novoj kreditnoj banci Maribor, a slijede A banka i NLB te austrijska banka Bawag. Dug bankama iznosi više od 160 milijuna eura.

Predsjednik uprave holdinga Igor Bavčar je, zajedno sa svojom nedavnom ostavkom, objavio i da je firma nesolventna, a nadzorni odbor traži njegovog nasljednika koji bi ga zamijenio nakon 15. svibnja, kada on i službeno napušta taj položaj. Bavčar bi prije toga, u roku od 45 dana, trebao pripremiti program financijske konsolidacije kompanije, pri čemu se on zalaže za dogovor svih zainteresiranih prije pokretanja stečajnog postupka.

Grupa Istrabenz je prošle godine ostvarila rekordne gubitke od 221 milijun eura, što predstavlja najveći gubitak koji je u Sloveniji proizvelo neko javno poduzeće.

Propast Holdinga Istrabenz izazvao je u slovenskoj javnosti ogroman interes, ali i zgražanje. Tisak između ostalog ističe da slučaj koparskog holdinga nije jedini u Sloveniji, što je posljedica pogrešno provedene tranzicije i pohlepe novih neoliberalnih kapitalista. Među Slovencima, Bavčar je postao sinonim propalog tajkuna. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković nazvao ga je crnom karikaturom slovenskog gospodarstva i notornim lašcem.

Zbog strateške važnosti kompanije za državu i zbog vlasničkoj udjela koje u njoj imaju državni fondovi vjeruje se da će država i banke te slovenska središnja banka s mnogo pozornosti pristupiti nalaženju načina kako spriječiti štetu koja bi nastala eventualnim stečajem Istrabenza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi