Pesimistična koronekonomija

Širenje koronavirusa: Nafta na najnižoj razini u posljednjih godinu dana, zlato i dalje blizu najviše cijene u sedam godina, burze se lagano oporavljaju

26.02.2020 u 19:56

Bionic
Reading

Usred pesimizma i nesigurnosti na dioničkim burzama i drugim tržištima u srijedu je možda najoptimističnija vijest stigla s burze u Milanu, čiji je dionički indeks porastao za oko 1,5 posto

Cijena sirove nafte pala je u srijedu na najnižu razinu u posljednjih godinu dana kao posljedica pesimizma na tržištima uzrokovanog strahom od nastavka širenja koronavirusa Covid-19. Barel nafte skliznuo je u srijedu ujutro ispod vrijednosti od 50 dolara, koju je posljednji put imao u siječnju 2019., a time je nastavljen pad cijene od desetak posto zabilježen u posljednjih tjedan dana.

Pojeftinjenje nafte potaknuli su negativni trendovi na burzama dionica koji su obilježili početak tjedna. Pad cijena dionica na burzama znak je da investitori ne očekuju uspješno poslovanje kompanija, a to znači da će doći do usporavanja u ekonomiji te da će potražnja za naftom i drugim energentima biti smanjena.

Svjetske burze snažno su reagirale u ponedjeljak i utorak na vijesti o naglom širenju koronavirusa Covid-19 u Italiji. Informacije o rastu broja zaraženih na industrijskom sjeveru jedne od najjačih europskih ekonomija posijale su pesimizam oko mogućih posljedica dođe li do sličnih epidemija i u drugim velikim ekonomijama.

Sveukupno su indeksi vodećih svjetskih burzi u posljednjih nekoliko dana potonuli između pet i deset posto te time izbrisali rast od posljednjih nekoliko mjeseci. Početak trgovanja u srijedu nagovijestio je nastavak tog trenda – FTSE indeks londonske burze u jednom je trenutku dotaknuo svoju najnižu vrijednost u posljednjih godinu dana, no ipak je došlo do preokreta te su burze uspjele usporiti ili u potpunosti zaustaviti pad cijena. Najoptimističnija informacija došla je s burze u Milanu, na kojoj je indeks MIB u ranim poslijepodnevnim satima bio 1,5 posto viši nego u utorak.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Niz kompanija ipak je osjetio posljedice širenja nesigurnosti. Najveći gubitaši na londonskoj burzi bile su dionice tvrtki iz turističkog i transportnog sektora, poput turističke agencije TUI i avioprijevoznika easyJet, koje su najosjetljivije na pad u globalnom turizmu i putovanjima, do čega će sigurno doći s rastom straha od širenja virusa. No na mogući pad potražnje već je upozorila i francuska prehrambena korporacija Danone, a slična je izjava došla i iz britanske korporacije Diageo, proizvođača alkoholnih pića poznatijeg po brendovima Smirnoff, Johnnie Walker i Guinness.

Pad cijena dionica na svjetskim burzama u prva dva dana ovog tjedna natjerao je neke analitičare da počnu najavljivati da će središnje banke prionuti bržem smanjivanju kamata kako bi se omogućilo lakše zaduživanje i time izbjegao negativan utjecaj pandemije. No pojedini ekonomisti sumnjaju da bi monetarne i fiskalne vlasti mogle imati problema u svojim nastojanjima da potaknu oporavak. Američki predsjednik Donald Trump u svojem je stilu u srijedu preko Twittera za pad na američkim burzama okrivio medije.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

Nouriel Roubini, profesor sa Sveučilišta New York poznat po tome što je pravilno predvidio krah na američkom tržištu nekretnina prije 15 godina, nakon kojeg je došlo i do globalne ekonomske krize, upozorio je da 'najgore tek dolazi'. Roubini tvrdi da će se virus Covid-19 pretvoriti u globalnu pandemiju koja će trajati dulje nego što se prvotno očekivalo, da se kineska ekonomija neće oporaviti tako brzo kao što se neki nadaju te da vlade i središnje banke neće imati dovoljno instrumenata na raspolaganju kako bi umanjile negativne posljedice širenja virusa.

Kineska vlada je pak u srijedu preko državne televizije pokušala umiriti građane te je poslala poruku da se tamošnji oporavak ubrzava iako je istovremeno upozorila da je situacija u središtu virusne epidemije, pokrajini Hubei i gradu Wuhanu, još uvijek ozbiljna. Kineske burze svoj su najjači krah doživjele početkom veljače, nakon što su otvorene za poslovanje poslije završetka praznika kojima se obilježavala lunarna nova godina.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Vrijednost indeksa tada im je pala za desetak posto, no dionice na dvjema najvećim tamošnjim burzama, onima u Šangaju i Šenženu, u međuvremenu su se oporavile i sada se otprilike nalaze na razini na kojoj su bile sredinom siječnja. Ipak, potrebno je upozoriti da postoje tvrdnje da se trgovanje dionicama na tim burzama umjetno održava kako bi se stvorio privid oporavka.

Analitička agencija Moody's je u srijedu srezala svoje prognoze o globalnoj prodaji automobila zbog ekonomske štete prouzročene virusom Covid-19. U svojoj prethodnoj procjeni očekivali su da će prodaja ove godine pasti za 0,9 posto, a sada drže da će se ove godine u svijetu prodati čak 2,5 posto manje vozila nego lani. Prodaja će, drže u Moody'su, pasti u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi i Kini, a jedino bi mogla blago rasti u Japanu.

  • +7
koronavirus Izvor: EPA / Autor: STRINGER

No, kao što to obično biva u trenucima krize, kad većina tržišta kreće dolje, raste cijena zlatu. Unca zlata u ponedjeljak je dosegnula svoju najveću vrijednost u posljednjih sedam godina, od 1689,3 dolara. Do danas je skliznula za pedesetak dolara, no i dalje se drži na razini koju je posljednji put imala još početkom 2013. godine.

Kao i druge europske burze, situacija na zagrebačkom tržištu dionica u srijedu se ponešto preokrenula u odnosu na pesimistični ponedjeljak i utorak. Sat vremena prije zatvaranja burze indeks Crobex je bio za blizu jedan posto viši nego u utorak. Europske i svjetske burze su, izgleda, u ponedjeljak i utorak malo zakašljale, a sada će biti potrebno pričekati da se vidi jesu li stvarno uhvatile virus.