DOGOVARANJE CIJENA

Seljaci kazneno prijavili otkupljivače pšenice

09.07.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv otkupljivača pšenice zbog protuzakonitog udruživanja radi formiranja cijene pšenice, što je, ističu u NHS-u, protivno Zakonu o tržišnom natjecanju.U ime članova NHS-a i proizvođača pšenice prijavu je u Županijsko državno odvjetništvo odnio predsjednik NHS-a Mato Mlinarić

U izjavi novinarima prije predavanja prijave Mlinarić je kazao kako su se vodeći otkupljivači pšenice dogovorili oko cijene stvarajući tako monopol i proizvođačima ponudili cijenu od 1,05 kuna po kilogramu, dok je cijena na Budimpeštanskoj burzi u tom trenutku bila 1,25 kuna

Po procjeni proizvođača, kazao je Mlinarić, realna cijena bila bi 1,40 kuna po kilogramu, to bi bila cijena s kojim bi se proizvođači pokrili i ne bi poslovali s gubitkom.

Napominje kako se ranije, dok nismo bili članica EU, cijena bazirala na cijenama s mađarske ili neke druge burze u okruženju, a sada to nije tako.

Mlinarić ističe kako proizvođači traže da se otkupljivači ponašaju po zakonu i poštuju tržne cijene koje vrijede na burzama u okruženju, a ne da baziraju otkup na dogovorenoj cijeni, jer to ne smiju.

Kršeći Zakon o tržišnom natjecanju i udruživši se otkupljivači su imali namjeru steći protupravnu korist od oko 200 milijuna kuna i na taj način oštetiti proizvođače, ustvrdio je Mlinarić.

Ističe kako očekuju da Državno odvjetništvo pokrene istražne radnje i kaznenu prijavu te utvrditi je li je bilo nepravilnosti.

Na novinarski upit mogu li pšenicu prodati vani Mlinarić kaže da mogu, ali da je to sada kasno, da bi se morali organizirati.

Mlinarić je rekao i kako pšenice nema, kako kod nas tako i u zemljama okruženje te se nada da bi cijena mogla biti veća nego se sada nudi, tj. da bi mogla preći 1,35 kuna po kilogramu.