NIZ PROBLEMA

Prekipjelo ratarima: Traže hitnu isplatu potpora i aktiviranje protugradne obrane

11.06.2024 u 10:41

Bionic
Reading

Odbor za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) traži od resornog ministarstva poljoprivrede hitnu isplatu potpora, utvrđivanje pravila oko otkupa pšenice, kao i aktiviranje sustava protugradne obrane, izvijestili su u utorak iz HPK

Odbor je, kako se navodi u priopćenju, održao sjednicu na kojoj se razgovaralo o elementarnim nepogodama u poljoprivredi s naglaskom na aktiviranjem protugradne obrane te osnivanje Kriznog fonda, raspravljali su i o predstojećoj žetvi, a zatraženo je i donošenje pravilnika - kodeksa otkupa, kao i usklađivanje otkupne cijene sa cijenama na EU burzama. Među ostalim, istaknut je i problem neisplate potpora zbog čega je Odbor zatražio hitnu isplata svih prijavljenih potpora proizvodnje.

Prioritet HPK je hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom, kako bi se razgovaralo o problemima u svim sektorima proizvodnje, a takav je zahtjev već upućen novom ministru, priopćeno je iz HPK.

Na sastanku je istaknuto kako je Zakon o protugradnoj obrani na snazi od 16. svibnja 2007. ali se ne provodi. Stoga Odbor inzistira na uvođenju i provođenju protugradne obrane, tj. traži se striktna primjena Zakona jer će se u suprotnom ići sa tužbama.

"Inzistiramo da se aktivira protugradna obrana odnosno da se poštuje zakon RH", rekao je predsjednik Odbora za ratarstvo Petar Pranjić. Inzistiraju također, kako je rekao, na osnivanju Kriznog fonda za poljoprivredu jer hrvatski poljoprivrednici imaju i dalje probleme s osiguravajućim tvrtkama.

Osnivanje kriznog fonda je potrebno s obzirom na to što osiguravajuće kuće rade malverzacije, napomenuo je Pranjić, navodeći da zahtijevaju i hitno pokretanje i ustrojavanje Kriznog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji i elementarne nepogode.

"Potrebno je i regulativno tijelo koje će nadzirat otkupljivače, a također Hrvatska treba imati nezavisni laboratorij koji će provoditi analizu pšenice i drugih roba“, istaknuo je Pranjić.

Članovi Odbora složili su se kako je hitno potrebno uputiti dopis Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kako bi se utvrdilo da li imaju licencu za provedbu analiza te je zatraženo da se prije žetve izvrši usklađivanje otkupnih cijena sa cijenama na burzama u EU. Nadalje zatraženo je od Ministarstva poljoprivrede i financiranje malih skladišta i malih preradbenih kapaciteta.

Kada je riječ o kašnjenju i neisplati potpora Odbor za ratarstvo smatra kako Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ima manjak djelatnika, dok Ministarstvo poljoprivrede ima povećanje za 250 djelatnika. Stoga je zatraženo da se aktiviraju djelatnici Ministarstva kao pomoć Agenciji kako bi se problem isplate potpora riješi jer je to u interesu poljoprivrede i proizvodnje.

"O svim ovim problemima hitno bi se trebalo razgovarati sa novim ministrom“, poručili su iz HPK.

Članovi Odbora istaknuli su kako otkupna cijena u RH treba biti usklađena s burzovnim cijenama EU. Nadalje potrebno je donošenje odnosno izmjena Pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica što se treba dogovoriti u hitnom sastanku.

HPK će, kako su najavili, idućih dana uputiti dopis Ministarstvu da pravilnik bude gotov do žetve i to prema hitnoj proceduri.

Odbor za ratarstvo HPK traži i hitno financiranje malih skladišta i malih preradbenih kapaciteta (do maksimum 500.000 eura investicija), a iz kapitalnih ulaganja, sukladno dogovoru sa Ministarstvom financija za potrebe prehrambene nacionalne sigurnosti i povećanja domaćih gotovih proizvoda na tržištu.

Odbor je izrazio nezadovoljstvo sa kriterijima Intervencije za male poljoprivrednike, te će u idućim danima sigurno biti još rasprava na tijelima HPK oko navedenog, zaključuje se u priopćenju.

sve osim nogometa

Učitavanje...