koronakriza

Sberbank zaključio 2020. godinu s 10 posto nižom neto dobiti

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2021 15:33
  • Objavljeno 04.03.2021 u 15:33
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u 2020. godini pala za 10 posto, pritisnuta višestruko većim rezervacijama za loše zajmove u krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa

Neto dobit Sberbanka u prošloj je godini tako iznosila 760,3 milijarde rubalja (10,29 milijardi dolara), nasuprot 845 milijardi u 2019. godini, pokazalo je poslovno izvješće ruske državne banke, godinama prisutne i u Hrvatskoj.

Rezervacije za loše kredite u prošloj su godini više nego učetverostručene, dosegnuvši iznos od 412 milijardi rubalja.

Operativni prihodi prije rezervacija iznosili su 2.193,2 milijarde rubalja i bili su 8,5 posto veći u usporedbi s godinom ranije.

Neto kamatni prihodi pritom su uvećani za 13,6 posto, na 1.608,2 milijarde rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 11 posto, na 552,6 milijardi rubalja, pokazalo je poslovno izvješće.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,83 posto i bila je viša za 0,4 postotnog boda u odnosu na kraj 2019.

Koronakriza i oštar pad cijena nafte, ključnog ruskog izvoznog proizvoda, pritisnuli su bankarski sektor i primorali zajmodavce na dodatne rezervacije za loše kredite u uvjetima pada gospodarstva i slabljenja rublje, podsjeća Reuters.

“Godinu dana ranije nismo mogli ni zamisliti s kakvim ćemo se izazovima susresti u 2020. godini – pandemijom, padom cijena nafte i prekidom poslovanja u određenim segmentima gospodarstva”, izjavio je glavni izvršni direktor Sberbanka Herman Gref u priopćenju.

Bančinu profitabilnost poduprla su nastojanja da zauzda troškove, dodao je.

“Sberbank je brzo uspio normalizirati poslovanje nakon što su ukinuta ograničenja za suzbijanje koronavirusa. Uvođenje opsežnog programa optimizacije troškova poduprlo je profitabilnost i postizanje stope povrata na kapital od 16 posto”, istaknuo je čelnik ruske banke.

Ukupni troškovi poslovanja porasli su im prošle godine "umjerenih" 4,9 posto, navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!