mutna posla

Tvrtka bivšeg Todorićeva partnera upisala se na Kulmerove dvore, koje želi i Sberbank. Istražili smo čije je zapravo velebno imanje posrnulog tajkuna

11.12.2019 u 08:33

Bionic
Reading

Poslije izbijanja krize u Agrokoru, u proljeće 2017. godine, Ivica Todorić našao se u golemim problemima. Bezbrojnim vjerovnicima postalo je jasno da će se morati pozdraviti s novcem koji su mu posudili, a u najtežoj situaciji našao se ruski Sberbank koji je kreditirao koncern s više od milijardu eura. U pokušaju da naplate barem nešto, Rusi su htjeli ovršiti i Todorićevu privatnu imovinu kojom je jamčio za posljednji kredit od 100 milijuna eura - bacili su oko na dvorac Kulmer. Todorić je taj naum lako odbio jer su parcela i dvorac na njoj podijeljeni između njega i troje njegove djece, a kao dodatan osigurač, doznaje tportal, pojavio se još jedan igrač koji se upisao na Todorićevu četvrtinu parcele i to zbog duga od 305 milijuna kuna

Prema podacima dostupnim iz zemljišnih knjiga, vidljivo je da se na Todorićevu četvrtinu Kulmerovih dvora upisala brokerska tvrtka Investco iz Zagreba, koju vodi samozatajni i za medije zatvoreni Miroslav Blažev. On je sjeo na Todorićevo imanje zbog, kako se navodi u obrazloženju, 'osiguranja novčane tražbine od 305 milijuna kuna' te ostalih troškova i zateznih kamata.

Blažev i Todorić ne poznaju se od jučer, a bolji pratitelji tržišta kapitala sjećaju se da je tvrtka Investco svojevremeno bila jedan od najvećih dioničara Konzuma, Leda, Zvijezde i Jamnice. Kako je to mala i relativno nepoznata tvrtka postala veliki dioničar Agrokorovih kompanija? Otkrivanjem tog misterija u optužnici protiv Ivice Todorića bavi se Državno odvjetništvo, no isto tako, među upućenijim igračima na tržištu kapitala poznato je to da je Todorić na računima Investca 'parkirao' dionice kompanija poput Leda kako bi izbjegao davanje obveznih ponuda za preuzimanje.

O čemu je zapravo riječ? Najjednostavnije rečeno, Agrokor bi bio primjerice vlasnik 70 posto Konzuma, dok bi Investco i njima slične tvrtke držale po 20 posto dionica Konzuma, koje su de facto bile Todorićeve, a on bi tako izbjegao davanje javne ponude za otkup preostalih dionica i isplatu malih dioničara.

Dionice poput Leda i Jamnice brokeri su navodno kupovali novcem samih kompanija koji je Todorić izvlačio na sve moguće načine, što spada u najteže prekršaje na tržištu kapitala. Sada je Investco sjeo na Todorićeve Kulmerove dvore zbog duga od 305 milijuna kuna, a što je najzanimljivije, istražitelji DORH-a misle da je upravo Investco poslužio kao tvrtka paravan, preko kojeg je Todorić došao do luksuznog dvorca na obroncima Sljemena, i to novcem izvučenim iz Agrokora.

Prema prikupljenim dokazima, istražitelji vjeruju da je Todorić podigao kredit za kupnju Kulmerovih dvora i realizirao ga sa svojim bliskim suradnicima Ljerkom Puljić i Tomislavom Lučićem. Za izvlačenje novca iz Agrokora, prema DORH-u, poslužio je Investco, s kojem je dogovorena prodaja dionica Konzuma, do koje nikad nije došlo. Investco je svoje dionice doista prebacio na Agrokor 2013. godine, no analizom stanja na žiroračunu utvrđeno je da za njih nikada nije došao nikakav novac pa se sumnja da je cijeli taj posao bio fiktivan samo kako bi se zamaglilo Todorićevo izvlačenje novca kojim su plaćeni Kulmerovi dvori - 29,9 milijuna eura.

  • +5
Dvorac Kulmer, imanje Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

No niti tu ovoj bizarnoj priči nije kraj. Izvor dobro upućen u Todorićeve poslove tvrdi nam kako je bivši vlasnik Agrokora podijelio dvorac i imanje na četiri dijela, koji su pripali njemu i njegovo troje djece, kako bi izbjegao ovrhu i deložaciju, a zabilježba koju je upisao Blažev nije ništa drugo nego nova dimna bomba koja mu pomaže da zadrži svoje imanje.

'Ovakvom zabilježbom najlakše se obraniti od moguće ovrhe. To mutna ekipa često radi, i veliki i mali - nekretnina se ponudi na zalog, primjerice za uzimanje kredita, što se i dogodilo u ovom slučaju. U knjigama sve izgleda čisto, ali kada se vjerovnik hoće upisati u vlasništvo, uvijek iskrsne nekakva zabilježba, pa se mora ishoditi njeno skidanje, što je dugotrajan proces', kaže naš izvor.

Upitali smo Blaževa i njegovu tvrtku o kakvom se točno osiguranju tražbine ovdje radi i na što se odnosi potraživanje od 305 milijuna kuna. No on nije odgovarao na naše upite. Ivica Todorić, koji je vrlo aktivan na društvenim mrežama, također izbjegava odgovoriti na naše pitanje kako komentira to da mu se na grunt upisao blizak poslovni partner.

kuriozitet

Što sve spaja Todorića, Blaževa i Antu Ramljaka

Brokerska kuća Investco prvi je brokeraj koji je nakon Drugog svjetskog rata na domaćem tržištu kapitala napravio transakciju, prvi su napravili izdanje državnih obveznica, prvi su osnovali investicijski fond. U zlatnim vremenima, od 1992. do 1997., uredi Investca bili su rasadnik talenata koji su kasnije izrasli u legende tržišta kapitala, legende koje nikad nisu bile previše poznate široj javnosti, kaže nam jedan od bivših zaposlenika Investca.

Malo je poznato to da je svoju karijeru u Investcu započeo i Ante Ramljak, prvi izvanredni povjerenik za Agrokor, čovjek kojeg je zapalo spašavanje posrnulog Todorićeva carstva i koji je u manirima Investcove škole u Hrvatsku prvi uveo nove termine poput roll-up kredita. Ramljak je počeo graditi karijeru kao financijski analitičar i projektni menadžer u Odjelu spajanja i preuzimanja (M&A). Tijekom četiri godine na toj poziciji savjetovao je domaće i strane klijente pri privatizaciji najvećih hrvatskih kompanija, što je uključivalo izdavanje prvih hrvatskih municipalnih obveznica za Grad Zadar, MBO Tankerske plovidbe, greenfield investiciju u prehrambenoj industriji i akviziciju Zagrebačke pivovare. 

Za Sberbank nikakvih dvojbi nema - prema njihovu mišljenju, kako je vidljivo iz kaznene prijave, Todorić je pravi vlasnik cijelog imanja, a raspršivanje vlasništva na djecu, sinove Antu i Ivana te kćer Ivu Balent, samo je manevar da se izbjegne ovrha. Sberbank je još 2017. podnio kaznenu prijavu protiv Todorića zbog niza nedjela poput krivotvorenja poslovnih knjiga i prijevare u poslovanju, no iz same banke ne dobivamo odgovor na pitanja u kojoj je fazi postupak utvrđivanja pravog vlasništva nad Kulmerovim dvorima.

  • +4
Odvjetnici Ivice Todorića dolaze na saslušanje koje je otkazano prošlog tjedna Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Srećom po Todorića, Sberbank, ali i svi ostali vjerovnici koji bi željeli ovršiti njegovu privatnu imovinu, u ovom trenutku su nemoćni. Zagrebački županijski sud blokirao je svu njegovu imovinu, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, što znači da se njome ne može raspolagati, ali ju se ne može ni ovršiti na temelju bilo kakvog rješenja ili isprave. Podsjetimo, Todorićeva četvrtina dvorca Kulmer, kao i sva njegova zemljišta, dionice, novac na računima u zemlji i inozemstvu, blokirani su dok je bio u bijegu u Londonu.

Na sudu nam kažu kako imovina 'može biti blokirana do pravomoćnog okončanja postupka, a daljnje raspolaganje njome ovisi o tome kakva će biti konačna odluka u konkretnom predmetu'. Kako niti u jednom od postupaka koji se vode protiv njega Todorić još niti jednom nije sjeo na optuženičku klupu, a u glavnom slučaju, u kojem ga se tereti da je oštetio Agrokor za više od milijardu kuna, još uvijek traje istraga, on može biti posve miran jer će još dulje vrijeme moći uživati u komforu Kulmerovih dvora.