veliko preuzimanje

Ruski Sberbank odlazi, na hrvatsko bankarsko tržište dolazi srbijanski 'kralj šećera', a vraća se još jedno poznato lice. No kuha li se u pozadini mnogo 'slađi' posao?

05.11.2021 u 06:16

Bionic
Reading

Ruski Sberbank, nakon devet godina poslovanja u Hrvatskoj, odlazi iz zemlje i šire regije u sklopu velikog povlačenja iz cijele Europe pod egidom 'fokusa na ključna tržišta i isprobavanje novih poslovnih modela'. Sberbank je u Hrvatskoj bio kratko, ali je ostavio popriličan trag u domaćem gospodarstvu kreditiranjem Agrokora, kompanije koju je u konačnici preuzeo i s ostalim vjerovnicima transformirao u Fortenovu

Prije desetak godina, kada je Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, tražio kredit za preuzimanje slovenskog Mercatora, vrata svih zapadnih banaka zbog prevelike zaduženosti već su mu bila zatvorena. Kao vitez na bijelom konju 2014. pojavio se ruski Sberbank te je kreditirao Todorića s milijardu eura i omogućio mu preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Pojedini slovenski ekonomisti već su u to vrijeme upozoravali da je Agrokorov poslovni model neodrživ, zbog čega su na važnosti dobile teorije da je Sberbank, u vlasništvu ruske države, samo produljena ruka Kremlja i Vladimira Putina za širenje utjecaja u regiji.

Nakon što je buknula kriza u Agrokoru u proljeće 2017. Sberbank je Agrokoru posudio dodatnih 100 milijuna eura za hitno plaćanje dobavljača i isplatu plaća.

'Na plaćanje dobavljača potrošeno je 75 milijuna eura, 21 milijun eura otišao je na poreze, a četiri milijuna eura potrošena su na plaće zaposlenika koncerna Agrokor', izjavio je tada Mario Henjak, tadašnji predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska koji je bio redovit i važan akter u svim pregovorima s dobavljačima te kasnije s izvanrednom upravom Agrokora.

Zanimljivo, Henjak sada radi kao direktor Gorenjske banke, a koja je sa srbijanskom AIK bankom i Agri Europe iz Cipra preuzima Sberbankovo poslovanje u regiji vrijedno 7,3 milijarde eura. On će vjerojatno biti i odgovoran za integraciju Sberbanka u Gorenjsku, banku koja je proteklih godina samostalno tražila modele za proboj na naše tržište.

Sada ne samo da su riješili taj problem, nego im se u vlasništvu našla, po kriteriju vrijednosti imovine, osma najveća hrvatska banka s bilancom od gotovo deset milijardi kuna.

1. studenog

AIK banka prije tri dana hrvatskim rodilištima donirala 100.000 eura

MK Grupa i AIK banka su prije tri dana, 1. studenog, dok se još javno nije znalo da preuzimaju Sberbank i stižu na naše tržište, održali sastanak s predstavnicima Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, na kojemu se razgovaralo o zdravstvenim ustanovama kojima je najpotrebnija financijska pomoć te je dogovorena donacija od 100.000 eura za jedno hrvatsko rodilište u sklopu programa 'Podrške porodici' MK Grupe.

Na sastanku su bili Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Mihailo Janković, generalni direktor MK Grupe, te Mario Henjak, šef Gorenjske banke.

I Gorenjska i AIK banka i Agri Europe u vlasništvu su pak Miodraga Kostića, jednog od najbogatijih srbijanskih poduzetnika, poznatog i kao 'kralja šećera', jer se na tom biznisu inicijalno obogatio. Njegov koncern zove se MK Grupa, sjedište mu je u Beogradu, a osim bankarstvom i prehrambenom industrijom, bavi se turizmom te ima niz luksuznih nekretnina i hotela od Slovenije do Crne Gore.

AIK banka jedna je od većih banaka u Srbiji, a osnovana je 1976. godine u Nišu kao 'zadružna', interna banka tamošnjeg poljoprivrednog kombinata. Na bankarsko tržište službeno ulazi 1993. godine te je do danas prikupila imovinu vrijednu nešto manje od dvije milijarde eura.

  • +11
Miodrag Kostić, 'kralj šećera' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gorenjska banka, koja je u gotovo stopostotnom vlasništvu AIK-a, tek je nešto veća te je prošlu godinu završila s vrijednošću bilance od 2,1 milijardu eura. Treći igrač iz Kostićeva financijskog tima je Agri Europe s Cipra, s imovinom od 133 milijuna eura na kraju 2020., koji služi kao vrhovna holding kompanija iz koje se upravlja i Gorenjskom i AIK bankom te uskoro Sberbankom.

oglasili se

'Prodaja Sberbanka bez utjecaja na vlasništvo nad Fortenovom'

Prodaja podružnica Sberbanke u regiji ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi, izvijestili su u četvrtak iz Fortenove vezano uz prodaju banaka-podružnica Sberbank Europe AG u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj.

"Navedena prodaja ni na koji način ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. Sberbank Rusija i dalje je najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe", objavili su iz Fortenova grupe vezano uz informaciju o prodaji banaka-podružnica Sberbank Europe AG u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj Kostićevoj grupi. 

Kako je temeljni biznis Kostićeve MK Grupe poljoprivreda, zaključno se valja zapitati je li preuzimanje Sberbankova poslovanja uvertira u preuzimanje Fortenove, u kojoj ruski Sberbank drži 44 posto. Herman Gref, glavni izvršni direktor Sberbanka i čovjek koji je izdašno kreditirao Todorićev Agrokor, podsjetimo, u lipnju je izjavio da mu je cilj u iduće dvije godine prodati Fortenovu.

Kostić nikad nije krio da je zainteresiran za preuzimanje dijelova posrnulog Agrokora. Prije tri godine, tijekom posjeta Hrvatskoj novinarima je rekao kako prati situaciju u toj tvrtki da bi u slučaju prodaje prehrambenih tvrtki on bio veliki investitor: 'Idemo pričati o sličnostima. Dajte da vidimo što možemo napraviti. Mi smo prvi komšije. Važnije su dobri odnosi s prvim komšijama nego bratom u Americi', rekao je tada Kostić.