čeka se regulator

Miodrag Kostić preuzeo Sberbankove podružnice u regiji

03.11.2021 u 22:03

Bionic
Reading

Miodrag Kostić postaje jedan od najmoćnijih vlasnika banaka u regiji. Grupacija pod njegovom kontrolom, koju čine srpska AIK Banka, slovenska Gorenjska banka i tvtrka Agri Europe Cyprus, preuzela je Sberbankove podružnice u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj te Srbiji

Gorenjska banka je, kažu u banci, potpisala pravno obvezujući kupoprodajni ugovor za kupnju Sberbanke u Sloveniji. Ovo je dio zajedničkog ugovora između Sberbank Europe i AIK banke, Gorenjske banke i Agri Europe Cyprus (AEC) za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

Kako navode iz Sberbank Europe, odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi donijeli su kako bi se usredotočili na svoja ključna tržišta i ispitali nove poslovne modele. Sberbank Češka, napominju, ostaje u njihovom vlasništvu i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom.

Prije potpisivanja ugovora, kako su rekli, prošao je opsežan proces koji je uključivao analizu niza opcija. Snažna regionalna prisutnost i iskustvo, jasna vizija budućeg razvoja banke i predanost pružanju visokokvalitetnih bankarskih usluga prepoznali su AIK banku, Gorenjsku banku i AEC kao najprikladnije preuzimatelje.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK banke i predsjednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić istaknula je važnost zajedničkog rasta i daljnjeg razvoja, uz opredijeljenost za kontinuirano unapređenje usluga. “Od 2019. godine, kada je AIK banka postala većinski vlasnik Gorenjske banke, bilježi rast poslovanja, a prati stabilna kapitalna i depozitna baza te poboljšana profitabilnost, što nas potiče da nastavimo ulagati u ovaj dio Europe”, rekla je.

Kao grupa, rekla je, na taj način stječu dodatnu financijsku snagu i kredibilitet te postaju važan partner tvrtkama koje posluju na brojnim regionalnim tržištima. "Intenzivno razvijamo proces digitalizacije, uvodimo nove bankarske proizvode, a cilj nam je uz rast poslovanja biti prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka i pouzdan partner našim klijentima", dodala je.

  • +11
Miodrag Kostić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon uspješnog završetka postupka preuzimanja podružnica Sberbanke - banaka u Sloveniji, Sberbank Srbija, Sberbank BH Sarajevo, Sberbank Banja Luka, Sberbank u Hrvatskoj i Sberbank u Mađarskoj - aktiva naše bankarske grupe povećat će se na više od 11 mlrd. eura, objavila je.

Predsjednik Uprave Gorenjske banke Mario Henjak istaknuo je mogućnosti daljnjeg rasta i nastavka odgovornog bankarstva.

“Naša dugoročna poslovna strategija usmjerena je na povećanje tržišnog udjela i širenje poslovanja. Potpisivanjem ugovora stvaraju se nove mogućnosti za daljnji rast na slovenskom tržištu i na taj način doprinosi razvoju u jednu od vodećih bankarskih grupacija u regiji, koja klijentima nudi inovativne, visokokvalitetne bankarske proizvode i usluge”, istaknuo je.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini, navode iz te Sberbank Europe.

Iz ruske banke najavili su ljetos da se namjeravaju za godinu-dvije povući s europskog tržišta, kao i da namjeravaju u dvije godine prodati većinski udjel u Fortenovi, u sklopu koje posluje i slovenski Mercator. Banka je, naime, bila najveći kreditor bivšega Agrokora, a poslije postizanja nagodbe Agrokorovoh vjerovnika u postupku izvanredne uprave preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje Agrokora.

Inače, Sberbank je u Hrvatskoj prisutan od 2012. godine, nakon što je Sberbank Europe kupio Volksbank International, u koji je spadala i Volksbank Hrvatska. Banka ima 31 poslovnicu i na domaćem tržištu je osma po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu.

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču bankovna je grupa u potpunom vlasništvu Sberbank of Russia. Krajem 2020. ukupna imovina Sberbank Europe iznosila je 13 milijardi eura, imala je oko 800.000 klijenata, upravljala sa 187 poslovnica i imala više od 3.900 zaposlenika diljem Europe.

Sberbank of Russia, pak, najveća je ruska banka, na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. U većinskom je državnom vlasništvu, pri čemu ruska vlada ima 50 posto +1 dionicu s pravom glasa.

Srpska AIK banka je u vlasništvu Miodraga Kostića, a kupila je Gorenjsku banku u ljeto 2017., od tada prezaduženog holdinga Sava. Bilančna aktiva Gorenjske banke iznosi 2,2 milijarde kuna i lani je bila sedma najveća u Sloveniji. Po uspješnom zaključenju transakcije preuzimanja pet banaka od Sberbanka u regiji, bilančna aktiva AIK banke porast će na 11 milijardi eura.