ZABRINUTI HOTELIJERI

Rezervacija hotela u padu od 15 do 20 posto

01.07.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Rezervacije hotelskog smještaja u Hrvatskoj trenutno su u padu 15 do 20 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a s obzirom na neizvjestan i nesiguran last minute buking te 'punjenje' hotela u srpnju i kolovozu Hrvatska udruga hotelijera i restoratera (HUH) zabrinuta je za ovu sezonu koja će najvjerojatnije produbiti već postojeće velike gubitke u tom sektoru.

Istaknuto je na današnjoj sjednici HUH-a kojoj su osim hotelijera iz svih hrvatskih regija prisustvovali i ministar turizma Damir Bajs.

Naglasivši da trenutna pomalo kaotična situacija u hotelijerstvu, sa spuštanjem cijena i izmišljanjem popusta kako bi manje-više uspješno privukli goste, hotelijere čini nervoznim predsjednik Izvršnog odbora HUH-a Franco Palma kazao je da su sve veći problem i neplaćanje usluga.

Ipak smatra i da unatoč svemu tome te minusima situacija i nije tako strašna te da hotelijeri imaju snage za nastavak sezone, tim više što već sada trebaju početi planirati slijedeću, za koju već sada znaju da će biti slično teška, ako ne i teža od ove.

Iznoseći podatke o dosadašnjem tijeku sezone i rezervacijama u pojedinim regijama hotelijeri su općenito naglasili petomjesečni pad dolazaka i noćenja te da se gosti u potrazi za jeftinijim oblicima smještaja 'sele' iz hotela u turistička naselja, kampove, apartmane i privatni smještaj.

Istra je u nešto boljoj situaciji od ostalih regija na Jadranu, do sada je imala najmanje minuse, a dobro se 'drži' i Kvarner, gdje slično kao i u Istri manje padove bilježi zahvaljujući nešto većoj posjeti individualnih turista.

Tim se turistima općenito nadaju svi kao 'spasu' sezone, osim na dubrovačkom području koje je udaljenije i više ovisno o dolascima preko agencija i zrakoplovom, a u kojem su i rezultati, kako se čulo, trenutno najlošiji. Čak i sam Dubrovnik u 'špic' sezone prvi put nakon više godina ulazi s dosta slobodnih hotelskih kreveta, što posebno brine u hotelima s pet zvjezdica.

U srednjoj su Dalmaciji hotelijeri također zabrinuti da će srpanj i kolovoz nadoknaditi minuse u noćenjima iz lipnja.

Na sve to ministar Bajs je kazao da hrvatski turizam ipak stoji nešto bolje od svojih mediteranskih konkurenata, te da je država učinila što je mogla da pomogne ovu sezonu povećanjem novca za promociju, udruženim oglašavanjem s privatnim sektorom te Akcijskim planom koji je, po njemu, za ovu godinu izvršen.

S time se nisu složili neki od hotelijera, pa je u pomalo žustroj raspravi ministar pokušao argumentima dokazati da su mjere iz tog plana ispunjene.

Predsjednik Predsjedništva HUH-a Anđelko Leko, kao i Palma, zaključili su pak da ministar nije sam odgovoran za sve, te da su mjere iz Akcijskog plana dobre, ali ni izbliza dovoljne za rješavanje suštine problema i poboljšanje stanja u hotelijerstvu i turizmu. Smatraju da bez smanjenja PDV-a na ispod 10 posto, rasterećenja od brojnih i velikih nameta te reprogramiranja kredita pomak naprijed nije moguć.