SAJAM INVESTICIJSKIH PROJEKATA

REXPO 2018 okupio oko dvije tisuće posjetitelja

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 28.11.2018 09:49
  • Objavljeno 28.11.2018 u 09:49
Oleg Butković

Oleg Butković

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Sedmi međunarodni sajam investicijskih projekata REXPO 2018, koji je okupio brojne inozemne i domaće ulagače, stručnjake, gospodarstvenike i posjetitelje, njih oko dvije tisuće, otvoren je u utorak, a nazočili su mu i ministri Oleg Butković i Predrag Štromar koji su, među ostalim, istaknuli ulaganja u prometnu infrastrukturu te projekte energetske obnove

Sajmu su tako između ostalih nazočili predstavnici ulagača iz Kine, Indije, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Italije, a prvog dana sajma, na kojem je održano nekoliko stručnih panela, najviše govora je bilo o investicijskoj klimi u Hrvatskoj, pri čemu je poseban naglasak stavljen na ulagače iz Kine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je ministarstvo kojem je na čelu u posljednjih godinu dana pokrenulo veliki investicijski ciklus u promet, vrijednosti oko 20 milijardi kuna, od čega oko 14 milijardi otpada na sufinanciranje putem bespovratnih sredstava Europske unije, ostatak od šest milijardi financira se putem kreditnih i redovnih sredstava tvrtki u resoru, a tu je i model javno-privatnog partnerstva.

Pelješki most je ocijenio kao projekt svih projekata, kazavši da su radovi krenuli, trenutno se čeka odluka o odabiru izvođača za drugu fazu, odnosno izgradnju pristupnih cesta i dijela prometnice, a natječaji za treću i četvrtu fazu su pripremljeni i bit će objavljeni "za koji dan".

Ističe da posebno možemo biti ponosni jer je za njegovu izgradnju odabran renomirani izvođač koji ne dolazi iz EU, pri čemu ocjenjuje da smo projektom Pelješkog mosta otvorili vrata Hrvatske i prema Istoku i Kini i "zemljama koje su nam isto tako zanimljive i atraktivne".

Naime, ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Butković je poručio da će velike investicije u prometu u budućnosti ići prema željeznici.

Pritom je, među ostalim, naveo i velika ulaganja koja se trenutno provode na Mediteranskom koridoru, projekt obnove pruge Dugo Selo-Križevci, a napominje da je ovaj tjedan objavljen i natječaj za radove na dionici Koprivnica-Križevci-mađarska granica.

Sljedeće godine bi trebala krenuti, rekao je Butković, i izgradnja dugoočekivane nizinske pruge prema Rijeci, za čije su financiranje osim europskih fondova zainteresirani i kineski ulagači, o čemu je bilo riječi i prilikom nedavne posjete Kini hrvatske delegacije na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Butković je apostrofirao i ulaganja u luke županijskog značaja koje služe za otočno povezivanje, a ukupna vrijednost 28 projekata iznosi 80 milijuna eura, što naziva renesansom na hrvatskoj obali.

Kaže da će se prvi put nakon dugo vremena graditi luke na Jadranu, a iz objedinjenih europskih i nacionalnih sredstava praktički će svim lučkim upravama biti omogućeno 100-postotno financiranje.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar je naveo važnost potrebe suradnje na svim razinama, od odgovorne politike, javnog i privatnog sektora, pri čemu je posebno istaknuo obrazovanje.

Kazao je da su reforma obrazovanja, rast graditeljskog sektora i porezno rasterećenje bili ciljevi koji su prošle godine na ovom mjestu zadani, a navedeno se počelo provoditi i ostvarivati.

Štromar je poručio kako je cilj da do kraja mandata 20 tisuća mladih obitelji dobije dom putem modela subvencioniranja stambenih kredita i poticane stanogradnje, te time ostanu živjeti u Hrvatskoj te doprinositi društvu i gospodarstvu.,

Istaknuo je da su za građevinski sektor od iznimnog značaja projekti energetske obnove, a kako je ove godine u tom segmentu njegovo ministarstvo povuklo 37 posto više europskih sredstava. Po njegovim riječima, u energetsku obnovu će se u sljedeće dvije do tri godine uložiti više od pet milijardi kuna. 

Zamjenik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak rekao je da je infrastruktura važna jer predstavlja žilu kucavicu svakog gospodarstva i bez njezine razvijenosti nemoguće je zamisliti uspješno gospodarstvo. 

Istaknuo je pozitivne trendove u rastu investicija, posebice inozemnih, pa se tako očekuje da će one ove godine premašiti dvije milijarde eura, što je na godišnjoj razini rast od 3,5 posto.

Novak je, među ostalim, istaknuo zakon o poticanju ulaganja, navevši da je od 2012. do danas broj otvorenih projekata premašio iznos od 870, a procjenjuje se da će oni generirati više od 35 milijardi kuna ulaganja i više 17 tisuća radnih mjesta.

Naveo je i zakon o strateškim investicijskim projektima, kazavši da on ima poseban značaj za infrastrukturne projekte, jer se njime ubrzava procedura i uklanjaju administrativne barijere koje stoje na putu velikih projekata.

Dodijeljena je i nagrada "REXPO 2018 Best New Investment Award", a u konkurenciji Zelenih dvora i žičare Učka pripala je Hrvatskim cestama za projekt mosta Čiovo.

Nagradu je preuzeo direktor HC-a Josip Škorić, koji je naveo veliki doprinos zaposlenika Hrvatskih cesta u ostvarenju projekta, a istaknuo je da su za taj projekt dobili i nagradu grada Trogira. 

Posebno je apostrofirao, osim premošćivanja problema s izvođačima radova, spašavanje financiranja projekta iz europskih fondova u 85-postotnom iznosu.

Zaključnog drugog dana REXPO-a u fokusu će biti rasprava o široj slici hrvatskog turizma i investicijama u turizmu.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!