POTVRDILA SKUPŠTINA

Renata Suša je nova potpredsjednica Europske zajednice željeznica

19.02.2016 u 10:34

Bionic
Reading

Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša izabrana je za potpredsjednicu Upravnog odbora Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER - Community of European Railway and Infrastructure Companies), izvijestili su u petak iz HŽ Infrastrukture. Suša je na to mjesto izabrana na Općoj skupštini CER-a, održanoj u srijedu u Bruxellesu

’Time Hrvatska prvi put ima svog predstavnika u Upravnom odboru CER-a, koji je najviše tijelo organizacije koja predstavlja većinu željezničkog poslovanju u EU-u, a njegova je glavna uloga zastupanje interesa svojih članova na europskoj političkoj sceni, osobito po pitanjima poboljšanja poslovnog i regulatornog okružja za europske željezničke operatore i željezničke infrastrukturne tvrtke’, navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Pozicija koju će obnašati Renata Suša nova je potpredsjednička funkcija u Upravnom odboru CER-a. Potpredsjednici su i čelni ljudi njemačkih, švicarskih i francuskih željeznica, a predsjednik odbora je predsjednik Uprave Austrijskih željeznica Christian Kern.

U priopćenju se prenosi i izjava Renate Suše kako je izbor u Upravni odbor CER-a priznanje i HŽ Infrastrukturi te da će u Bruxellesu zastupati i ukupni hrvatski željeznički sektor.

Podizanje kvalitete usluga

’Nastojat ću da se naši prijedlozi čuju i razmotre na međunarodnoj razini te da se Hrvatska što bolje pozicionira na željezničkoj karti Europe. Stvaranje održiva jedinstvenoga željezničkog tržišta zajednički je cilj europskih željeznica, a razvoj i ulaganje u infrastrukturu ključni su za ostvarenje ambicioznih planova koji su na razini Europe zacrtani za željeznički sektor’, kaže Suša.

Ističe kako je ponajprije riječ o povećanju učinkovitosti i podizanja kvalitete željezničkih usluga, što je iznimno važno i za ispunjenje globalnih i europskih klimatskih ciljeva, a čemu željeznica, kao jedna od ekološki najprihvatljivijih vrsta prometa, uvelike pridonosi. Važno je dodatno jačati i razvijati multimodalni prijevoz u čemu željeznica također ima važnu ulogu, a Hrvatska u tome segmentu treba bolje iskoristiti prednosti svojega geografskog položaja, naglašava Suša.

Što je CER?

CER je neovisno tijelo pri Međunarodnoj željezničkoj uniji (UIC), a sjedište mu je u Bruxellesu. Osim željezničkih poduzeća iz zemalja članica EU-a, članice CER-a su, među ostalim, i norveške te švicarske željeznice, kao i željeznice Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Moldavije i Turske. Poduzeća koja su članice CER-a, njih 74, obuhvaćaju 73 posto europske željezničke mreže, 80 posto opsega europskoga teretnog prijevoza te 96 posto opsega putničkog prijevoza u EU-u, napominju iz HŽ Infrastrukture.