tportalov vodič

Razmišljate o ulaganju u kriptovalute? Bilo bi dobro da se prije toga upoznate s ovim ključnim terminima

23.10.2021 u 14:59

Bionic
Reading

U posljednjih godinu i pol tržište kriptovaluta dosegnulo je nove rekordne razine, kako u kontekstu cijena pojedinih kriptovaluta, tako i u kontekstu količine novca koju ozbiljni investitori ubacuju na taj dio tržišta

Kriptovalute su u Hrvatskoj još uvijek relativno nepoznat fenomen iako raste broj hrvatskih korisnika digitalnih novčanika i investitora u taj segment tržišta.

S obzirom na to da je tportal posljednjih mjeseci objavio popriličan broj tekstova i analiza s tržišta kriptovaluta, odlučili smo pobliže objasniti temeljne pojmove. Jer, sigurno i vas zanima kako investirati u kriptovalute...

Blockchain

Blockchain je cjelovit popis svih transakcija iz cijele povijesti koji ima svaki član mreže unutar pojedine kriptovalute, iz kojega se može vidjeti da je pošiljatelj prethodno stekao kriptovalutu. Osoba ne može potrošiti jedinicu kriptovalute ako ju nije prethodno nekako stekla, a činjenica da ju je stekla nalazi se u 'glavnoj knjizi' (ledger).

Rudarenje

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Rudarenje je proces verifikacije pojedinog bloka transakcija u mreži. Često je za to potrebna velika količina procesorske moći i poprilična količina energije, a za taj proces rudari su nagrađeni određenim iznosom rudarene kriptovalute.

Podjela

Podjela ili halving je situacija u kojoj se kriptovaluta podijeli u dvije valute. To se najčešće događa kada se interakcijom cijele zajednice neke kriptovalute dogovori promjena protokola za šifriranje ili nekih tehničkih karakteristika. Tada novostvoreni protokoli više nisu povezani na prethodne u blockchainu te se formira novi zapis transakcija – nova kriptovaluta.

Decentralizirana aplikacija

Riječ je o softverskoj aplikaciji koja svoju tehnologiju javno pokreće na mreži računala. S DApp-om tehnologiju, umjesto jedne organizacije, održava mnogo pojedinaca. Takav način rada omogućuje toj tehnologiji sigurnost. Hakeri ne mogu izmijeniti i prilagoditi podatke aplikacije ako nisu uspjeli dobiti pristup gotovo svim računalima iz te mreže.

Decentralizirana burza

Decentralizirana burza – peer-to-peer kriptoburza koja omogućuje korisnicima trgovanje kriptovalutama bez potrebe za posrednikom.

Decentralizirane financije

Decentralizirane financije (DeFi) – sektor u svijetu kriptovaluta koji pokušava stvoriti paralelu za tradicionalni financijski sustav, ali bez posrednika. Ovo je omogućeno upotrebom blockchain tehnologije i pametnih ugovora.

Market cap

  • +2
Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

Market cap – jedna od najvažnijih metrika prilikom donošenja odluke o investiciji u neki kriptoprojekt. Market cap (tržišna kapitalizacija) je zbroj vrijednosti svih tokena nekog projekta u optjecaju. Što je market cap veći, to je veća vjerojatnost da će projekt biti dugoročnog karaktera.

Privatni ključ

Privatni ključ (private key) – niz slova i brojeva poznatih samo vlasniku, što mu omogućuje da koristi svoju kriptovalutu. Preporuka je da nikada ne dijelite svoj privatni ključ jer biste time drugoj osobi dali priliku da vam uzme novac s računa. Privatni ključ vrlo je sličan zaporki za pristup kriptovalutama.

Consensus algorithm

Consensus algorithm - pomoću njega donose se odluke na blockchainu te osigurava mreža. Najpoznatiji su PoW (bitcoin) i PoS (ethereum 2.0, Cardano…).

Hashrate

Hashrate - brzina kojom računalo može preuzeti bilo koji skup informacija i pretvoriti ih u slova i brojeve određene duljine, poznate kao hash. Taj je pojam najvažniji kod računala koja se bave rudarenjem kriptovaluta.

PoW

PoW (proof of work) - pojam se odnosi na sustav dizajniran tako da je pronalaženje odgovora na postavljeni problem teško i/ili skupo, a verificiranje rješenja za postavljeni problem jednostavno i/ili jeftino. Konkretno, ovdje se radi o različitim matematičkim algoritmima koji se rješavaju rudarenjem, a kojima se osigurava zaštita od različitih hakerskih napada na mrežu kriptovaluta. Rudar koji prvi potvrdi blok transakciju obavljajući proof of work nagrađen je iznosom te kriptovalute.

PoS

PoS (proof of stake) – način potvrđivanja transakcija prilikom kojeg se tvorac novog bloka utvrđuje ne na temelju činjenice tko prvi potvrdi blok transakciju, već na temelju determinističkih varijabli poput bogatstva pojedinog korisnika, što se definira kao stake (hrv. ulog). Nema nagrada za verifikaciju bloka, tako da rudari direktno dobivaju transakcijske provizije.

Skalabilnost

Skalabilnost - pojam koji definira način ponašanja mreže u slučaju većeg broja korisnika. Viša skalabilnost znači da što je više korisnika u mreži, to je veći TPS, tj. transakcije se brže obavljaju. Obrnuto vrijedi za nižu skalabilnost.

Pametni ugovori

Pametni ugovori - kod uklopljen u kriptovalute temeljene na ethereum blockchainu. Uobičajena transakcija omogućava prijenos novca od A do B. Pametni ugovori omogućuju prijenos novca od A do B ako se ispuni uvjet C.

ETF

ETF (fond kojim se trguje na burzi) - vrsta investicijskog fonda koji pokušava pratiti osnovnu ekonomiju, sektor ili indeks. Postiže to ulaganjem u košaricu sredstava, poput dionica i obveznica, a kako vidimo, na red su došle i kriptovalute.