PURIS U STEČAJU

Radnici se nadaju Vindiji, Agrokoru ili Podravci

26.09.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Stečajni upravitelj Purisa d.d. Zdravko Čupković sastao se u utorak u Pazinu sa zaposlenicima nekadašnjeg prehrambenog giganta

'Stečaj sam po sebi zvuči zastrašujuće, ali može imati dobar ishod', kaže za tportal povjerenik sindikata PPDIV-a u Purisu Dario Lukšić. Naime, stečajni upravitelj Čupković u svom drugom posjetu pazinskom Purisu uvjerio je zaposlenike da likvidacija ove, svojevremeno najveće i najpoznatije tvrtke za proizvodnju purećeg mesa, ne dolazi u obzir.

'Ne možemo reći da smo zadovoljni stečajem, jer će biti otpuštanja, no imamo jednu nadu da će Puris opstati, a kasnije, kad se situacija popravi, bit će ponovnog zapošljavanja', veli Lukšić.

Nadu u bolje sutra djelatnicima daje i činjenica da je unatoč nedavno otvorenom stečaju proizvodnja u Purisu nastavljena, no, kako doznajemo, situacija je teška. Zaposlenici, a riječ je o 305 ljudi koji prehranjuju obitelji, nisu dobili plaće za srpanj i kolovoz, ali ipak smatraju da su u boljoj poziciji nego što su bili ranije.

'Priželjkivali smo da se stečaj pokrene što prije. Firma sada toliko ne vrijedi koliko je zadužena. Tih 15 milijuna eura Hypo banka neće dobiti niti kad bi se rasprodala sva Purisova imovina i tu vidimo našu šansu. Stečaj može ići u više smjerova, no po nama, realna opcija bi bila da netko uzme Puris u najam i da taj zakupoprimac odmah nastavi proizvodnju, s tim da nakon dovršenog stečaja ima pravo prvokupa', kaže u ime kolega Lukšić.

Među radnicima se šuška da su za Puris zainteresirani veliki domaći prehrambeni proizvođači Vindija, Agrokor i Podravka, no službene potvrde ili barem pisma namjere iz tih tvrtki još nema.

Puris je ipak jak domaći brend pa se radnici nadaju da će tvrtka opstati te da će sačuvati svoja radna mjesta. Koliko god zvučalo čudno, teška gospodarska situacija u kojoj je očuvanje svakog radnog mjesta napokon postalo bitno, ide im u prilog. No još im je svježe da je Gavrilović bio loš gospodar.

Poslovanje Purisa u tekućoj godini bilo je obilježeno nestalnom poslovnom politikom uprave društva, kažu zaposlenici. Prvo se minimalizirao tov purana, da bi se nakon nekoliko mjeseci minimalizirao tov pilića, a u lipnju je donesena odluka o prestanku proizvodnje i purana i pilića. U kolovozu je pak prestala proizvodnja u Tvornici stočne hrane, a napominju i da je Gavrilović u 2012. godini snabdijevao Puris kukuruzom iz vlastite proizvodnje po bitno višoj cijeni nego što je bila tržišna cijena u isto vrijeme.

Ipak, unatoč svemu, proizvodnja purana i pilića, čije gašenje se očekivalo krajem rujna, nastavljena je. Vjerojatno će zadnja perad iz vlastite proizvodnje završiti u klaonici polovicom listopada, no kako napominju radnici, obećano im je da će Puris održavati proizvodnju, makar i mesom iz uvoza.