VRIJEME ZA ODMOR

Provjerili smo koliko Hrvati imaju plaćenog dopusta i kako kotiramo na svjetskoj listi

04.07.2023 u 06:09

Bionic
Reading

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku, a slobodnih dana nikad dosta. Provjerili smo u kojim zemljama radnici imaju najviše, a u kojima najmanje slobodnih plaćenih dana i kako u cijeloj priči stoji Hrvatska

U zemljama diljem svijeta postoje različita pravila koja određuju osnovni prag plaćenog slobodnog vremena za radnike, bilo da se radi o slobodnom danu zbog državnog praznika, bilo da je riječ o propisanom minimumu za dane plaćenog godišnjeg odmora.

Plaćeni godišnji odmor od četiri tjedna uveden je kao norma u velikom dijelu svijeta, pri čemu se u nekim zemljama računa u radnim danima (tj. 20 dana), a nekim u punim tjednima (28-30 dana).

Prema podacima portala Resume.io, koji je analizirao zemlje po broju slobodnih plaćenih dana, u 22 zemlje postoji velikodušna politika godišnjeg odmora od minimalno 30 dana, a najviše ih je u Africi.

Međutim broj dana plaćenog dopusta često ovisi o radnom stažu zaposlenika. Također, nemaju sve zemlje isti minimum, jer SAD, Nauru, Mikronezija i Kiribati nemaju nijednog dana obveznog plaćenog dopusta. No to ne znači da svi zaposlenici u tim zemljama nemaju plaćeni dopust. To ovisi o poslodavcu, tako da ga neke tvrtke velikodušno nude kako bi privukle kvalificirane zaposlenike dok druge ne omogućuju ništa.

Uz godišnji odmor, radnici imaju pravo na plaćeni dopust u dane državnih praznika. Broj tih dana osjetno se razlikuje od zemlje do zemlje. Prosječan broj plaćenih državnih praznika je 11,8, a Iran je rekorder s 27 dana. Slijede Bangladeš (24), Azerbajdžan (21) i Kambodža (21).

S druge strane Libija nema plaćene državne praznike, a Libanon ih ima plaćena samo dva godišnje. Pritom treba naglasiti da nije svaki praznik neradni dan. Primjerice, unatoč mnoštvu takvih dana, Indija ima samo tri plaćena nacionalna praznika: Dan republike, Dan neovisnosti i rođendan Mahatme Gandhija.

Prema analizi portala Resume.io, koja obuhvaća 197 zemalja, po broju slobodnih plaćenih dana dominiraju afričke i bliskoistočne zemlje. Na prvom je mjestu Iran, u kojemu su radnicima zagarantirana najmanje 53 slobodna dana, od čega 26 otpada na plaćeni godišnji odmor, a još 27 dana su neradni državni praznici.

S druge je strane SAD na dnu tablice kao jedina razvijena zemlja koja nema zakonski plaćen dopust. Takav sustav imaju samo još pacifičke otočne zemlje Nauru, Mikronezija i Kiribati. U SAD-u je plaćeni dopust diskrecijska odluka poslodavca. Prosječni zaposlenik dobije 14 dana nakon prve godine rada u tvrtki, ali 15 posto njih uopće ga ne dobije.

SAD ima 10 državnih praznika, iako privatni poslodavci nisu obavezni dati slobodne dane radnicima (osim u Massachusettsu i Rhode Islandu). No većina privatnih poslodavaca daje plaćeno slobodno vrijeme za Novu godinu, Dan sjećanja (zadnji ponedjeljak u svibnju), Dan neovisnosti, Praznik rada (prvi ponedjeljak u rujnu), Dan zahvalnosti (četvrti četvrtak u studenom) i Božić.

U Europi se po broju slobodnih plaćenih dana ističu tri mikrodržave. San Marino ima minimalno 46 slobodnih dana, slijede Andora s 44 i Monako s 42 dana. Od većih zemalja rekorder je Rusija s 42 dana, a odlično kotiraju i Island (40), Moldavija (39), Austrija (38) i Malta (38). Najveći broj europskih zemalja ima 35 slobodnih plaćenih dana.

  • +42
Počeli su ljetni odmori Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

Zanimljivo je da najmanje plaćenog dopusta ima Grčka, zemlja koja je nakon financijske krize srezala dopust na svega 26 dana.

Hrvatska se nalazi u zlatnoj sredini s 33 slobodna plaćena dana, koliko imaju i Bugarska, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Lihtenštajn.

U Hrvatskoj zaposleni imaju pravo na najmanje četiri tjedna godišnjeg odmora. Maloljetnici i radnici izloženi štetnim utjecajima na zdravlje imaju pravo na dodatnih tjedan dana. S obzirom na to da poslodavac može radni tjedan rasporediti na pet ili šest radnih dana, osobe koje rade pet dana u tjednu imaju pravo na minimalno 20 dana, a one koje rade šest dana u tjednu imaju pravo na 24 dana godišnjeg. Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu mogu se odrediti dodatni dani dopusta.

Prema istraživanju portala Moj posao, hrvatski radnici imaju u prosjeku 24,6 dana godišnjeg. Pritom najviše slobodnih dana imaju oni u velikim tvrtkama i institucijama, a najmanje u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.

Plaća zbog korištenja godišnjeg odmora ne smije biti smanjena. Prema zakonu, mora biti najmanje u visini prosječne mjesečne plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca.

Pored plaćenih slobodnih dana godišnjeg odmora, u Hrvatskoj postoji još 14 državnih praznika koji donose plaćeni dopust. No ako praznik pada u neradne dane (subota i nedjelja), ne ulazi u plaćeni dopust pa ukupan broj slobodnih plaćenih dana varira od godine do godine.