TRŽIŠTE NEKRETNINA

Prosječni kvadrat stana u Zagrebu ispod 1.400 eura

17.11.2014 u 09:33

Bionic
Reading

Prosječno postignuta cijena stanova na razini Republike Hrvatske je 8,89 posto niža u odnosu na prošlu godinu, rekao je predsjednik Udruženja nekretnina HGK Dubravko Ranilović na 22. Forumu nekretnina

Prema podacima koje je iznio Ranilović, na najvećem, zagrebačkom tržištu prosječna cijena stanova je u odnosu na prošlu godinu potonula 9,4 posto i trenutačno iznosi 1.377 eura po kvadratu. Istovremeno, prosječna cijena stanova na Jadranu porasla je za 0,95 posto i iznosi 1.588 eura po kvadratu.

Kao iznimno bitan problem tržišta nekretnina istaknut jest onaj sive ekonomije i nemogućnost kontrole neregistriranih agencija unutar zakonskih okvira. Unatoč svim nedaćama i činjenici da je još rano govoriti u kojim postocima i brojkama tržište raste, zaključak je da su u Republici Hrvatskoj vidljive naznake blagog rasta tržišta nekretnina u 2015. godini.

Dubravko Ranilović osvrnuo se na aktualni prijedlog Zakona o HGK-u u kojem je izrazio potporu Komori kao instituciji koja je omogućila Udruženju poslovanja nekretninama rješavanje brojnih pitanja od velike važnosti za ovu djelatnost.

'Za nas je važno da Komora bude neovisna, što joj može omogućiti samo obvezatno članstvo. Itekako smo svjesni da nema Komore, ne bi bilo ni ovog Udruženja ni svega onoga što smo postigli kroz ove godine. Nažalost, o svemu ovome odlučuje politika, a ne mi gospodarstvenici', zaključio je Ranilović.