SPASONOSNA POLICA

Premalo kuća osigurano od poplave

23.09.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Usprkos činjenici da u Hrvatskoj iz godine u godinu rastu štete od elementarnih nepogoda, od poplava je dodatno osigurano samo 12 posto građana i tvrtki koji imaju ugovoreno osiguranje nekretnine, ističu u Croatia osiguranju

Osiguranja nekretnina od poplava i bujica u Hrvatskoj, kod većine osiguravatelja moguće je ugovoriti kao dopunsko osiguranje od rizika od požara. Premda u posljednje vrijeme raste interes za osiguranju nekretnina od posljedica poplava, podaci o broju sklopljenih polica svjedoče o još uvijek niskoj svijesti hrvatskih građana o rizicima od elementarnih nepogoda.

Policom osiguranja od požara i nekih drugih opasnosti u Croatia osiguranju u 2009. godini zaštićeno oko 14.000 građana i tvrtki. No, samo njih 12 posto u svojoj je polici osiguranja zaključilo i dodatni rizik od poplave. Situacija je još nepovoljnija ako se zna da većina hrvatskih građana uopće ne osigurava svoje nekretnine.

'Na prirodne katastrofe ne možemo utjecati, ali pravovremenom osiguravateljnom zaštitom možemo spriječiti velike financijske izdatke kada se katastrofa jednom dogodi. Posebice jer je ovdje riječ o iznimno prihvatljivom i jeftinom osiguranju', poručuje Vanja Nadali, direktor Sektora za osiguranje imovine Croatia osiguranja.

Temeljem dopunskog osiguranja od poplave, bujice i visoke vode u 2008. godini u Croatia osiguranju je isplaćeno 190 šteta vrijednih 1,75 milijuna kuna. Broj isplaćenih šteta u 2009. povećan je za 70 posto na čak 326 a za njih je isplaćeno 5,96 milijuna kuna. U prva tri mjeseca 2010. godine za poplave je isplaćeno 130 šteta vrijednih 1,22 milijuna kuna.

Stručnjaci ističu da su poplave za Hrvatsku veliki rizik s obzirom da se više od 50 posto teritorija nalazi na nadmorskoj visini nižoj od 200 metara, a veliki dio teritorija smješten je unutar dunavskog bazena i pod velikim je utjecajem Drave i Save i njihovih pritoka.