JOSIPOVIĆ NA REXPO-U

'Pravednost koju sam obećao prije četiri godine još nije pobijedila'

Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Zagrebu je otvoren treći međunarodni sajam investicijskih projekata za Jadransku regiju REXPO Adriatics koji do sutra na jednom mjestu okuplja predstavnike brojnih tvrtki, potencijalne domaće i strane ulagače. Posjetio ga je jutros i predsjednik Ivo Josipović. Poručio je da interes za investiranje u Hrvatsku očito postoji, no da rezultatima, iako u posljednje vrijeme bilježimo znatan rast ulaganja, još nikako ne možemo biti zadovoljni

Iako je nove zakone koji podržavaju investicije ocijenio dobrim smjerom, predsjednik Josipović je poručio kako to nije dovoljno, te da su Hrvatskoj potrebne ambicioznije mjere i intenzivnije reforme kako bi se osigurali bolji uvjeti za poslovanje i konkurentnost gospodarstva za što je potreban širi konsenzus. Na tragu toga ide i njegova inicijativa za promjenom Ustava.

'Trebamo i promijene u državnoj upravi, pravosuđu i organizaciji države pri ćemu mislim na regionalizaciju zemlje i njenu decentralizaciju. Pravednost koju sam obećao prije četiri godine i kojoj smo otvorili vrata mnogim kaznenim progonima, za koje se sumnja da su zloupotrijebli moć, još nije pobijedila', kaže Josipović. Da znatnog pomaka u posljednjih godinu dana na području investcija ima, istaknuo je čelnik Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić.

'Pratimo oko 15o velikih investicijskih projekata. Posebno nas veseli što su oni puno kvalitetniji od onih koji su se događali prije', kaže. Ipak strane investicije u Hrvatskoj i dalje koči spora administracija, ali i česte izmjene poreznih pravila, te raznih drugih propisa na što je upozorio Roger Hassanov, partner u jednoj švedskoj energetskoj kompaniji.

'Ne znate što će se dogoditi iduće godine. Mislim da je Hrvatskoj potreban dugoročan plan na što će se orijentirati, turizam ili neku drugu granu, ovako je to sve preširoko, nema usredotočenosti ni na jednu granu, a Hrvatska ima ogroman potencijal', zaključuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi