alen đurić

Poljoprivrednik iz Košutarice otkriva tajnu uspjeha: Vozio je traktor s pet godina, danas obrađuje 100 hektara zemlje i sve što proizvede - izvozi

28.05.2022 u 15:23

Bionic
Reading

Diplomski rad dijeli ga od diplome Agronomskog fakulteta, tek su mu 23 godine, a u sklopu vlastitog OPG-a s obitelji obrađuje 100 hektara zemlje na kojoj uzgaja pir, kukuruz, soju i suncokret. Uz to se bavi i pčelarstvom. Mladi agronom Alen Đurić iz Košutarice u Općini Jasenovac znao je da se želi baviti poljoprivredom prije nego što je prešao preko praga osnovne škole. Već je s pet godina sjedio u djedovu i očevu krilu za traktorom, a samo dvije godine kasnije sam je upravljao onim od 100 konja pa se tako malen nije ni vidio iza volana, čega se još sjećaju i susjede iz sela

Radne navike i ljubav prema poljoprivredi nisu slučajnost; Alenova majka, koja je 2005. proglašena najuzornijom ženom Hrvatske, otvorila je OPG 2003. godine. Nekoliko godina kasnije on je već sjeo za traktor, a s 11 sam orao njivu i pomagao roditeljima s OPG-om.

Ljubav prema poljoprivredi za Alena nije bila samo faza. Prisjeća se kada je svojoj okolini rekao da će nakon osnovne ići u poljoprivrednu srednju školu, a zatim na Agronomski fakultet.

'Svi su mislili da ću se predomisliti, no završio sam poljoprivrednu srednju školu, a sada me još samo diplomski rad dijeli od diplome Agronomskog fakulteta, tako da sam dosad ispunio gotovo sve ciljeve', kaže Alen.

Danas se bavi ekološkom proizvodnjom, a glavne kulture su mu pir, suncokret, soja i kukuruz. Svoj OPG otvorio je prije četiri godine, no njegov i OPG njegovih roditelja funkcioniraju gotovo kao jedan. Zajedno obrađuju 100 hektara zemlje, no ambicije tu ne staju, a otkrio nam je da izvoze sve što proizvedu.

'Najviše izvozimo u Mađarsku, Austriju i Njemačku preko mađarske tvrtke koja distribuira proizvode na druga tržišta. Bavimo se i pčelarstvom. Imamo oko 400 košnica svake godine i 250 selimo po Hrvatskoj. Tako da su nam ekološki proizvodi i pčelarstvo glavne poljoprivredne grane.

Zaista smo zadovoljni poslovanjem. Jedino su pandemija i sada kriza zbog rata izazvale poremećaje na tržištu. Za nas ekološke proizvođače ova godina možda neće biti toliko profitabilna kao dosad. Očekujemo istu ili manju cijenu zbog rata. Nedostaje svega, najviše pšenice, pa su ekološki proizvodi sada luksuz jer će ljudi nabavljati sve drugo kako bi imali zalihe, što razumijemo, no zato će nam godina biti lošija', kaže Alen.

Prijavio se na natječaj Potpore mladim poljoprivrednicima, u sklopu kojeg je dobio 372.000 kuna, u čemu mu je pomogla Razvojna agencija SIMORA, a iskoristio je to za kupnju kombajna, sijačice i prskalice. Planira se i dalje prijavljivati na fondove i natječaje za skladišne kapacitete, a želja mu je jednog dana izgraditi silos i punionicu meda.

Alen je zasad jedini zaposleni u OPG-u, no kaže da mu obitelj uvijek pomaže, a nerijetko u pomoć dođu susjedi i prijatelji. Ako pomoću natječaja proširi i zemljište, vjeruje da će za nekoliko godina morati razmisliti o zapošljavanju novih ljudi, što mu je naposljetku i želja.

'U poljoprivredi treba tražiti nešto novo, drugo, bolje i što nije toliko zastupljeno, a da postoji potražnja. Pokušali smo ranije i s makom na 12 hektara zemlje. Ima još zanimljivih kultura, no traže velika ulaganja za koja trenutno nismo spremni, ali uvijek tražimo nešto novo za proizvodnju. Mene primjerice zanima ekološko povrće. Ambiciozan sam, imam velikih želja i planova, ali i volje, jer zaista sve radim temeljito i onako kako treba, što se i vidi po usjevima', naglašava Alen.

No on nije samo zaljubljenik u poljoprivredu – u slobodno vrijeme igra u lokalnom nogometnom klubu NK Mladost, a ima i bend u kojem na raznim proslavama svira basprim ili brač.