DEAL SA SRPSKIM TAJKUNOM

Polančec je želio namiriti Podravku prodajom imovine Fime

Bionic
Reading

Damir Polančec je neposredno prije uhićenja s poslovnim partnerom iz Srbije dogovarao prodaju imovine Fime kako bi osigurao novac za namirenje štete koju je pretrpjela Podravka

Ranko Mimović, srbijanski tajkun preko kojeg je Damir Polančec prije uhićenja pokušavao odraditi – kako je to ustvrdio njegov branitelj Anto Nobilo – 'ozbiljan posao' kojim bi anulirao štetu nastalu za Podravku iz operacije Spice, za Večernji list je izjavio da ne može govoriti o svojim poslovnim odnosima s Polančecom kako mu ne bi otežao trenutačnu poziciju.

'Direktorica podružnice u Koprivnici (Polančecova prijateljica Draženka Gačan, op. a.) rekla mi je da je policija pretražila ured. Upravo sam na putu za Koprivnicu kako bih vidio o čemu je riječ', izjavio je Mimović.

Ustvrdio je da njegova tvrtka Fia Energy 'nema nikakve veze s aferom o kojoj se piše', nego samo od Ine kupuje LPG plin za automobile i prodaje ga na srbijanskome tržištu. Međutim, Nobilo je izjavio da se posao trebao obaviti upravo preko tvrtke Fia Energy.

'Kazneni postupak pokrenut je sada zato da bi se spriječio dotok svježeg kapitala izvana, i to tvrtkama koje duguju Podravki', izjavio je.

Pretpostavlja se da je Polančec posredstvom tvrtke Fia Energy pokušao prodati imovinu Fime investicijskom fondu Finest spa, koji je 25-postotni suvlasnik Fia Investa Beograd, čiji je predsjednik uprave Mimović. Kako piše Poslovni dnevnik, Fima je ostala dužna 187 milijuna kuna Podravki transakcijama u aferi Spice. Međutim, kako su tvrtke u njezinom vlasništvu, prema tvrdnjama upućenog sugovornika bliskog Podravki, opterećene velikim iznosima obveza prema državi, nije bilo moguće zatvoriti nijedan takav aranžman.

Mimović napominje da je svježi kapital trebao doći na račun Fime Ami Ltd., koja na Malti drži 10,64 posto dionica Podravke. Trebao se, dodaje, isplatiti kredit za dionice, a da se sve to podmirilo, Podravka više ne bi imala zaduženja.

Ipak, zasad uopće nije jasno kako bi Polančecov 'ozbiljan posao' uopće mogao poništiti štetu za Podravku jer je ona već nastala.

Prirodan Nobilov pokušaj da skine krimen sa svoga klijenta u ovome bi se slučaju mogao nazvati medvjeđom uslugom. Priznajući da je Polančec poduzimao aktivnosti za anuliranje štete od operacije Spice, Nobilo je demantirao izjave koje je njegov klijent davao nakon izbijanja afere – da o njoj zna samo toliko koliko može pročitati u novinama, a potom i da nema nikakvih spoznaja o odnosima između MOL-a, banke OTP i Podravke. Kako je mogao sanirati štetu koja je nastala na mnogo strana ako nije znao sve potankosti o operaciji Spice?