dzs objavio

Pogledajte koliko su poskupjele namirnice s uskršnjeg menija

06.04.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Pred uskršnje blagdane Državni zavod za statistiku priremio je brojne zanimljive statistike koje se tiču Uskrsa, potrošnje i ostalih zanimljivosti

'Na Cvjetnicu mnogi jutro započinju umivanjem cvjetnim laticama. U 2021. cvijeće i ukrasno bilje prekrivalo je 181 hektar površine, što je znatno manje nego deset godina ranije, kad je pod ovim mirisnim biljkama bilo 409 hektara površine', objavili su iz DZS-a.

Simbol Cvjetne nedjelje je i maslinova grančica. U 2021. pala je proizvodnja maslina, a time i maslinova ulja. Kako se kretala proizvodnja u posljednjih 20 godina, najbolje pokazuje grafikon u nastavku.

U Velikom tjednu pripreme za Uskrs su intenzivnije. Već tradicionalno, valja pripremiti sastojke za blagdanski stol, ali i pisanice. U 2021. uzgojeno je 3,2 milijuna kokoši nesilica, a proizvedeno 736 milijuna jaja.

No ono što zasigurno zabrinjava mnoga kućanstva jesu cijene jaja koje su porasle tijekom cijele 2022., što se nastavilo i u 2023. U veljači ove godine jaja su u Hrvatskoj poskupjela za 64,7 posto u odnosu na veljaču 2022.

Porast cijena prisutan je i kod drugih proizvoda koji često imaju svoje mjesto na blagdanskom meniju.

Osim bogate blagdanske trpeze za najmilije, priprema za Uskrs uključuje i uređenje doma. Nerijetko se ona poklopi s proljetnim čišćenjem i osvježavanjem prostora koje će biti mjesto obiteljskog okupljanja. U 2021. proizveli smo 52,8 tisuća tona sredstava za čišćenje.

Iste godine vrijednost izvoza sredstava za čišćenje iznosila je 44,2 milijuna eura, a najviše u Bosnu i Hercegovinu, dok je uvoz tih sredstava bio u vrijednosti od 93,0 milijuna eura, a najviše iz Austrije.

Uskrsno jutro donosi slatko iznenađenje za najmlađe članove obitelji. Šareni celofani kriju razne oblike čokolada i pralina. Prema podacima domaće industrijske proizvodnje, u 2021. proizvedeno je 20,2 tisuće tona čokoladnih proizvoda.