TPORtalova analiza

Pogledajte kako su lani poslovale najveće domaće korporacije

10.03.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Deset kompanija koje čine burzovni indeks Crobex 10 lani je poslovalo s ukupnim prihodima od 31 milijarde kuna, što je 249 milijuna ili 0,79 posto manje nego što su ostvarile godinu ranije. Istovremeno, njihova zajednička dobit pala je s 4,2 na 2,7 milijardi kuna, što je rez od 35 posto

Pokazuju to podaci konsolidiranih godišnjih izvještaja objavljenih na Zagrebačkoj burzi, koje je tportal analizirao. U sastav indeksa Crobex 10, koji čine dionice kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom dionica u slobodnom optjecaju te najvećim prometima na burzi, ulaze Adris grupa, Atlantic grupa, Ericsson Nikola Tesla, Imperial, Hrvatski Telekom, Končar, Kraš, Ledo, Podravka i Valamar Rivera.

Po kriteriju najvećeg rasta poslovnih prihoda ističu se dvije kompanije, Ericsson Nikola Tesla te Valamar Riviera. Ericssonu su poslovni prihodi rasli 16,6 posto te su na kraju godine iznosili 1,6 milijardi kuna. Istovremeno, biznis Valamara rastao je 15 posto, na 1,48 milijardi kuna. Valamaru se mogu pripisati i prihodi rapskog Imperiala od 139 milijuna kuna.

Više od deset posto rasla je i Podravka, ponajviše zahvaljujući akviziciji slovenskog Žita. Prihodi te tvrtke iznosili su 4,2 milijarde kuna. 

Najveća tvrtka na listi, Hrvatski Telekom, iza sebe je također imala vrlo uspješnu godinu. Prema konsolidiranom izvještaju objavljenom na burzi, prihodi HT-a porasli su 1,6 posto te su dosegnuli 7,12 milijardi kuna uz dobit od 933 milijuna kuna, koja je porasla jedan posto.

Rezultati HT-a trebali bi biti još bolji ove godine, nakon što se u njegovim rezultatima budu vidjeli i efekti preuzimanja Crnogorskog Telekoma.

Rovinjska Adris grupa, koja nije objavila godišnje izvješće, već izvještaj za prvih devet mjeseci plus zaseban izvještaj, prema tportalovoj računici poslovala je s prihodima od ravno pet milijardi kuna, što je 15 posto manje nego u 2015. Istovremeno, dobit joj je pala s dvije milijarde na 517 milijuna kuna. Velik pad prihoda Adrisa posljedica je prodaje TDR-a britanskom BAT-u.

Gotovo dva posto raslo je i poslovanje Leda (2,3 milijarde kuna), dok su s manjim prihodima radili Atlantic grupa (5,1 milijarda kuna ili pet posto manje), Končar (tri milijarde kuna ili 3,2 posto manje) te Kraš (milijarda kuna prometa, što je pad od pola posto).

Prema kriteriju dobiti, najveću pojedinačnu dobit ostvario je već spomenuti Hrvatski Telekom (933 milijuna kuna). Slijede ga Adris grupa (517 milijuna kuna), Valamar (342 milijuna kuna), Ledo (287 milijuna kuna) i Podravka (187 milijuna kuna). 

Najveći je rast dobiti pritom imao Valamar (225 posto), Kraš (78 posto) i Ericsson (20,88 posto). Najveći pad pak imali su Adris (74 posto), Podravka (53,6 posto) i Atlantic grupa (32 posto). Zanimljivo, sve tvrtke sastavnice Crobexa 10 lani, ali i godinu ranije, poslovale su s dobiti.